zondag 29 maart 2015

Kinkje...

ASCHWIN:

Er lijkt zich toch een vervelend kinkje in de kabel te vormen...

Allereerst heb ik door mijn fietstocht een weekje niet optimaal getraind: het hardlopen moest even plaatsmaken voor de fietskilometers die gemaakt werden. Leuk uiteraard, maar het heeft een klein nasleepje: ik heb er klachten aan mijn bekken en de bekkenspier aan overgehouden. Een oude klacht die blijkbaar door de fietshouding/-kilometers weer getriggerd is. Gevolg hiervan is dat ik na anderhalf uur lopen weer te maken heb met het euvel van verstijving van het linker been. Het goede nieuws hierbij is dat mijn fysiotherapeut middels een behandeling met naaldjes er alle vertrouwen in heeft dat het tijdig (lees: voor de marathon over een paar weken) is opgelost. Maar ja: het verstoort mijn trainingsopbouw naar die marathon uiteraard behoorlijk.

Ten tweede heb ik de afgelopen en komende week erg veel avondactiviteiten die niets met hardlopen of sporten te maken hebben: werk en andere afspraken die voorrang verdienen. Ook dit is uiteraard niet optimaal om aan mijn wekelijkse trainingskilometers te komen.

En ten derde speelt de gezondheid me parten. Wat begon met een lichte verkoudheid, is nu uitgemond in een ziek gevoel. Mijn duurloop van dit weekend (35 km) heb  ik daardoor moeten overslaan. De komende dagen zal ik daardoor ook niet moeten gaan trainen. Met dit lichamelijk gevoel weet ik zeker dat dan de algehele ziekte/malaise zal doorzetten...


Tja, en wat betekent dit nu voor die aanstaande Marathon van Zeeuws-Vlaanderen?

Eerlijk gezegd weet ik dat nog niet. In het meest positieve geval (en daar ga ik altijd maar van uit!), zullen deze weken van relatieve rust me goed doen en zal ik de wedstrijd optimaal kunnen lopen. Doel  is dan om in de buurt van mijn PR te finishen (3 uur 23 minuten).

In het meest negatieve geval lig ik er de komende twee weken grotendeels uit voor wat betreft trainingsactiviteiten. Dan zal ik noodgedwongen mijn doel voor de marathon moeten bijstellen. Dan loop ik die marathon enkel met het doel om heelhuids en met een goed gevoel te finishen.

vrijdag 20 maart 2015

Marathontraining

ASCHWIN:

Al dat gefiets is natuurlijk érg leuk, maar dat neemt niet weg dat er toch ook nog behoorlijk wat kilometers hardgelopen dient te worden! Over een viertal weken is het immers zo ver: de Marathon van Zeeuws-Vlaanderen.

Afgelopen zaterdag was er een soort van generale repetitie. Er zou 35 km in groep getraind worden, waarvan we 21 km over de 2e helft van het marathonparcours zouden lopen. De organisatie van de marathon had onderweg gezorgd voor drinken en eten en er reed bij elk van de vier groepjes (ingedeeld in 11 km, 10 km, 9,5 km en 9 km per uur) een fietser mee. Deze trainingsgroepen lopen al een paar maanden elke zaterdagochtend vanuit Hulst een rondje. Zelf loop ik altijd in de 11 km/u groep. Linda in de 9,5 km/u.

Onderweg werden er wat foto's genomen. Hieronder een compilatie.
Linda liep de eerste 13 km mee met de groep en boog daarna af richting Zuiddorpe, om zo in totaal op zo'n 18 km uit te komen.

(klik er op voor vergroting)
Zoekplaatje: waar staan Linda en Aschwin?

Zoals je ziet in middelste foto: af en toe tijd om even wat zoetigheid
tot je te nemen en wat te drinken. Super goed verzorgd allemaal!

Linda verlaat de groep en buigt af richting Zuiddorpe



woensdag 18 maart 2015

Dwars door Zuid-Nederland

ASCHWIN:

Zoals reeds aangekondigd, heb ik de afgelopen dagen de langeafstands fietstocht 'Schelde-Rhein route' gefietst.
Zondag vertrokken vanuit Breskens en dinsdag uiteindelijk via een extra lus ná het volbrengen van deze route, aangekomen in Waalre.

Dag 1: Breskens - Rijsbergen (146,7 km)

Zondag dus in de kou vertrokken. Net een graad of twee boven het vriespunt en helaas een flink windje tegen vanuit het oosten met af en toe een miezerbuitje. Niet echt ideale fietsomstandigheden. Maar ik begon gemakkelijk: de boot van 8:30 uur van Breskens naar Vlissingen!
Aangezien het een tijdje geleden was dat ik flinke afstanden had gefietst én het feit dat ik de dag ervoor die lange duurloop van 35 km had hardgelopen, maakten samen met de weersomstandigheden dat het allemaal niet vanzelf ging...
Maar alleen al het feit dát ik daar op mijn fietsje zat en er aan begonnen was, maakte alles goed. Ik had een paar mooie dagen in het verschiet, waar ik al enige tijd naar had uitgekeken.

(klik op de foto's en plaatjes voor een vergroting)

De LF13-route bracht me, de Schelde volgend doorheen Zeeland.

Maar zoals gezegd, was ik op zondagochtend vertrokken. En heel gelovig Zeeland zat in de kerk of thuis met de verwarming op 20 graden. Met als gevolg dat er nergens ook maar één kop koffie te verkrijgen was. Het klinkt misschien een beetje vreemd voor een Zeeuw, maar daardoor was ik maar wát blij dat ik Zeeland op een gegeven moment verliet en het Bourgondische Brabant infietste! Het eerste het beste dorp was het meteen al raak: een wielrenwedstrijd (junioren) en gezellige, goedgevulde café's! Tijd voor koffie met appelgebak dus...

Uiteindelijk fietste ik aan het eind van de middag Rijsbergen binnen, na een dikke 146 km. En ik moet bekennen dat ik heel blij was dat ik arriveerde bij mijn eerste overnachtingsplaats. Deze dag voelde door het weer écht aan als een flinke sportdag. Een relaxed fietstochtje is anders...

De route van dag 1

Dag 2: Rijsbergen - Venlo (151,8 km)

Na een prima nacht in een zeer ruime chalet op een kampeerboerderij, stapte ik iets na achten 's ochtends alweer op de fiets. Het weer was een stuk zachter dan de dag ervoor. Nog wel koud in de ochtend, maar de wind was minder sterk, waardoor alles veel aangenamer aanvoelde. En toen 's middags ook nog de zon zo af en toe zich liet zien, was het een prima fietsdag aan het worden.
De route was formidabel. Veel bos- en heidegebied, vaarten en kanalen en mooie Brabantse dorpjes.

De ochtendnevel nog boven deze plas in het Mastbos bij Breda

Een van de bruggen over het Wilhelminakanaal

De 'moskee' van Lierop

Je ziet aan de volgorde van de foto's dat het weer steeds beter werd. Zodat ik uiteindelijk in enkel een shirtje Venlo binnenreed. De kamer die ik had gereserveerd bij een B&B midden in het centrum deed me denken aan de huizen en kamers tijdens mijn studententijd. Alleen was het ontbijt in die periode vaak veel minder uitgebreid en gezond dan wat ik hier in Venlo voorgeschoteld kreeg. Super.

Met de aankomst in Venlo was eigenlijk de Schelde-Rhein route volbracht. Er stonden 298 km op de teller.

De route van dag 2


Dag 3: Venlo - Roermond - Waalre (117,7 km)

Maar gelukkig had ik er nog een stuk aan vastgeplakt! Want deze dag beloofde een schitterende fietsdag te worden. Het weer zou uiteindelijk de 17 graden Celcius aanraken, de lucht was de hele dag helblauw en de wind blies voor het eerst ook eens in mijn rug door de draaiing in mijn route!

Want vanuit Venlo fietste ik eerst zuidwaarts, langs de Maas, tot in Roermond. Daar werd ik overigens verrast door het prachtige gebied rondom de Maas: prachtige uiterwaarden, zijtakken van de rivier en idyllische vergezichten. Limburg op z'n mooist als je het mij vraagt.

Langs de Maas (hier net onder Venlo)

Als je zo alleen fietst, maak je vrij gemakkelijk nieuwe vrienden...
Deze kudde (inclusief langharige kalfjes!) vergezelden mij bij het
verorberen van mijn krentenbolletjes zo rond het middaguur.

Uiteindelijk stak ik bij Roermond de Maas weer over en draaide richting het noord-oosten met mijn route. Via Weert koerste ik af op Valkenswaard en Waalre. En met name die laatste 40 km waren ook de moeite waard, doorheen het mooie Peellandschap.


Leenderbos & Groote Heide

Leenderbos & Groote Heide

Al met al een prachtige afsluiter van deze driedaagse fietstocht. Het gezellige familiebezoek aan het eind van de rit (en Linda die me daar dan ook kwam oppikken) met een heerlijke douche én warme maaltijd, maakten het helemaal af!

De route van dag 3



vrijdag 13 maart 2015

Schelde-Rhein-route

ASCHWIN:

Eerst zaterdag nog 'even' de lange duurloop van 35 km lopen met de marathontrainingsgroep te Hulst (grotendeels over het marathonparcours waar ik volgende maand voor 'het echie' zal lopen).

En dan vertrek ik de ochtend daarna op mijn fietsje voor een meerdaagse fietstocht. Deze keer de lange-afstandsroute 'Schelde-Rhein-route', van Vlissingen naar Venlo. Vervolgens zal ik er daar nog een lus in Limburg en Oost-Brabant aan vast plakken, om uiteindelijk weer iets westelijker te eindigen in Waalre. Grofweg zie je hieronder de route ingetekend.

(Klik op foto voor vergroting)

Dus dat betekent een dag of drie geen hardloopkilometers, maar wel degelijk wat fietskilometers draaien! En deze keer niet in m'n tentje (campings gaan vaak pas open ná 1 april...), maar lekkere luxe in B&B's.
 
Best fijn...!
 

zondag 8 maart 2015

Voor het goede doel

ASCHWIN:

Voor het goede doel (t.b.v. de afdeling Oncologie van Ziekenhuis Terneuzen, waar Linda werkt) én vanwege het feit dat het een eenmalige mogelijkheid was om (hard)lopend door de binnenkort te openen Sluiskiltunnel te gaan, deden we beiden mee met de Tunnelloop te Terneuzen.

Deze prestatieloop, zonder tijdswaarneming, zonder klassement, over 10 km, trok zo'n 500 hardlopers en 1500 wandelaars! Een bijzonder evenement dus.

Hier Linda en ik onderweg gekiekt door medeloper Johnny Stuurman:

Ik mocht 10 km 'hazen' voor Linda!

Als je denkt: 'Waarom lopen ze allemaal met zo'n hestje aan?'. Dat was een veiligheidsvoorwaarde om in de tunnel te mogen lopen.