dinsdag 26 februari 2013

Afscheid

ASCHWIN:

Afgelopen zaterdag hebben we afscheid moeten nemen van onze lieve hond Sarah. Na 10 jaar bleek haar batterijtje echt op te zijn.

Het is nu maar stilletjes en leeg in huis. En we zullen haar erg missen tijdens onze wandelingen in de bossen of op het strand...

Sarah: februari 2003 - februari 2013

Kwartet!

ASCHWIN:

En dat is vier! Kwartet!!

Vier trainingen op een rij heb ik nu de afgelopen vier dagen uitgevoerd op de loopband. Vandaag was het tijd voor een eigen variant van een steigerung-training.

Ik begon mijn trainingtempo op 10 km/u. Per twee minuten verhoogde ik dit tempo met 0,5 km/u, totdat ik uiteindelijk twee minuten lang 16 km/u moest lopen. Na deze piek in de training liet ik het tempo zakken naar 10 km/u, om vervolgens nog eenmaal na twee minuten wederom 16 km/u te lopen (ook weer twee minuten lang).
Hierna 'mocht' ik twee minuten uitlopen op wederom 10 km/u.
Afsluitend nog een tweetal minuutjes gewandeld en druppend van het zweet stapte ik tenslotte van de loopband af.

Op zo'n loopband kom je geen meter vooruit, maar ik heb toch het idee dat ik met behulp van dergelijke trainingen stap voor stap dichter bij de EcoTrail de Paris kom!

maandag 25 februari 2013

Sweatshop

ASCHWIN:

Ik ben dat snertweer zó ontzettend beu dat ik het gewoon even niet op kan brengen om in de regen, de kou en de sneeuw te gaan trainen. Vandaar dat ik vandaag voor de derde dag op rij een training op de loopband heb afgehaspeld.
Zaterdag een heuveltraining van 45 minuten. Gisteren een duurloop van 70 minuten. En vandaag wederom een heuveltraining van 40 minuten.

Hieronder nog een toepasselijk clipje van de fijne Nederlandse band De Staat, getiteld 'Sweatshop'...



zaterdag 23 februari 2013

Heuveltraining

ASCHWIN:

Heuveltraining in het platte polderlandschap waarin Zuiddorpe ligt, kan dat? Ja, dat kan. En zelfs nog binnenshuis ook!

Op onze loopband zit ook de mogelijkheid om het loopvlak in te stellen op hellingen. En eigenlijk gebruikte ik dat vrijwel nooit. Mijn intervaltrainingen op de loopband liep ik altijd met behulp van tempowisselingen. De knop om de helling in te stellen liet ik altijd links liggen.



Maar Linda raadde me aan om dit toch ook eens wat vaker te doen. Zelf gebruikt zij regelmatig de hellinginstelling voor haar intervaltraining.
Dus haar raad opgevolgd en vandaag een lekkere zware heuveltraining afgewerkt. Het programma was simpel: stel de snelheid in op een tempo dat je goed en lang kunt volhouden, tempo van langzame duurloop bijvoorbeeld. Dus het tempo ging op 10 km/u.
Vervolgens liep ik 5 minuten op 'vlak terrein', gevolgd door 5 minuten op een steile helling in hetzelfde tempo. Daarna weer 5 minuten vlak etc. Deze training liet ik 45 minuten duren.

Het is een trainingsvorm die me goed beviel en natuurlijk ook veel oplevert voor de kracht en de trailrunningwedstrijden.

Ik denk dat ik eens vaker naar Linda moet luisteren...!

zaterdag 16 februari 2013

Fiets- en wandelbeurs Vlaanderen

ASCHWIN:

Vandaag brachten we een bezoek aan de Fiets- en Wandelbeurs Vlaanderen te Mechelen. We wilden o.a. wat informatie inwinnen over een wandelvakantie die we komende zomer in de Pyreneeën willen doorbrengen.

Maar tot de verbeelding spraken met name toch de (vakantie)fietsen die er stonden. We konden het dan ook niet laten om enkele proefrondjes te fietsen in de grote beurshal. Vooral de elektrische Specialized fiets 'Turbo S' maakte veel indruk. Ongelooflijk hoe je met minimale kracht met gemak een snelheid van 40 km/u kunt halen! Geweldige fiets, ook al speelt dit model wel een beetje vals...

Specialized Turbo S
 
Klaar voor gebruik... even testen.
 
Full speed ín gebruik!
 
Of deze: de Santos Tandem voor het échte reiswerk.
Gijs en ik zagen het wel zitten!
 
En Pien volgt wel op deze driewiels-ligfiets...
 
Wat ons wel een beetje tegenviel tijdens deze beurs, was het feit dat de nadruk met name lag op vakantiebestemmingen en minder op de materialen. We hadden gehoopt om daar de bekende fiets- en wandelmerken aan te treffen en nieuwe materialen te zien en uit te proberen. Dat aanbod was eigenlijk naar ons idee een beetje te beperkt.
Maar ach, het was de moeite van het bezoeken toch wel waard hoor.
 
 
 
 

dinsdag 12 februari 2013

Nieuwe uitslag

ASCHWIN:

Blijkbaar had de organisatie van Trail des Bosses wat foutjes gemaakt met de opmaak van de uitslag. Een nieuwe uitslag is nl. opgemaakt. Ben hierdoor 2 plekjes opgeschoven naar de 38e plaats overall. Nog een paar dagen geduld en dan sta ik vanzelf in de top 10...!


Nu, een paar dagen na deze trail wordt het tijd om weer verder te kijken. En de volgende uitdaging is de EcoTrail de Paris op 16 maart. Deze trailrun zal qua parcours mogelijk minder zwaar zijn dan de Trail des Bosses, maar is wel iets langer: 30 km.
Maar ja, wat maakt dat uit als je zo'n magnifieke finish-locatie hebt als organisatie: recht onder de Eiffeltoren in het hartje van Parijs!

Wel moet ik nog even uitzoeken hoe ik vanaf mijn hotelletje in Parijs op een tijdige en handige manier bij de startlocatie kom. Die ligt nl. zo'n 30 km ten zuiden van de stad... Via de bossen buiten de hoofdstad volgt het heuvelachtige parcours grotendeels de Seine tot aan de finish. Ben erg benieuwd naar deze wedstrijd.

Wordt vervolgd.

maandag 11 februari 2013

Uitslag Trail des Bosses

ASCHWIN:


De uitslag van Trail des Bosses staat ondertussen online.

Ik heb er volgens de officiële tijdmeting 2 uur en 18 minuten over gedaan en ben op de 40e plek overall geëindigd.

En die klassering valt me heel erg mee. Zeker als je bedenkt dat ik door verkeerd te lopen 2 km te veel heb gelopen...!
Zonder deze vergissing zou ik zo'n 10 minuten eerder gefinishd zijn; en dat zou me op een 17e plek hebben gebracht in het totaalklassement. Maar ja... dan had ik maar beter moeten opletten!

In totaal zijn er op de 25 km-afstand 330 deelnemers gefinishd.


IJslanders

ASCHWIN:

Wat doe je als de temperaturen rond het vriespunt liggen en je houdt van paardrijden? Dan ga je op een paar stoere IJslandse paarden op het strand rijden!
Vandaag gingen Pien en Linda naar Biggekerke voor een rit van zo'n twee uur op hun favoriete paardenras.

 
 
 (klik op de foto's voor vergroting)

zaterdag 9 februari 2013

Trail des Bosses

ASCHWIN:

Vandaag was het dan weer zo ver: ik kon weer eens aan de start verschijnen van een trailrun. En wel in het uiterste zuiden van België, tegen de Franse grens: de Trail des Bosses. Deze trail over 25 km beloofde op hun website een zeer heuvelachtig parcours met een viertal pieken (lees: steile muren!). Volgens mij betekent 'bosses' ook zoiets als 'hobbels', en daar was dan niets van gelogen. De vlakke stukken die we vandaag voorgeschoteld kregen waren meestal ook nog niet eens écht vlak en gingen dan door een zompige wei of een gemaaid maïsveld. Van droge voeten was dan eigenlijk al vanaf de derde kilometer geen sprake meer. Maar het parcours was prachtig. Zeker door de optrekkende mist en de rijp in de bomen en op de grond had het een idyllisch voorkomen. Genieten!

Mijn startnummer. Mooi ook dat ze het land van herkomst erbij
plaatsten. Het was voor vele lopers een reden om onderweg
er een praatje over te beginnen (in hun Di Ropo-Nederlands!).
 
En het was koud vandaag. De temperatuur schommelde steeds net iets boven het vriespunt. De wegen en bospaden lagen allemaal wit. De plassen in het bos waren bevroren. Hierdoor was het natuurlijk ook erg glad. En al na iets meer dan een kilometer werd dit mij meer duidelijk dan ik zou willen: ik zette mijn voet op een bevroren schuine zijkant van een bospad en voor ik het wist lag ik met een smak op de grond. Een geschaafde knie en veel koude vettige modder rijker vervolgde ik echter wel meteen weer mijn weg. Het leuke bij de trailruns is ook altijd de bekommernissen onderling. Een viertal Franstaligen kwamen om beurten vragen hoe het met me ging. 'Ça va?'. 'Oui ça va, merci'.
 
In afwachting van de start. Zo lang mogelijk het jasje aanhouden
vanwege de kou en een elegante hoofdband om.
 
Brrrr, wanneer mogen we nu in het starvak?!
Maar ik had er wél zin in!
 
Bijna...
 
Eindelijk! Lekker vooraan opgesteld
(links van die loper in het blauw).
 
Na die valpartij moest ik uiteraard even weer terug in mijn ritme komen, maar aangezien het nog vroeg in de wedstrijd was, kostte me dat niet veel moeite.
Op die manier kwam ik lekker in de wedstrijd en liep prima van groepje naar groepje. Want ook al was ik vooraan gestart, tijdens de eerste kilometer werd ik door heel veel mensen ingehaald. Mijn benen en vooral mijn voeten waren echter ijskoud en ik liep voor mijn gevoel op planken. Eigenlijk verdween dat pas na die val (misschien was dat ook wel één van de redenen dat ik viel: ik liep te stijfjes, te stram). Op die manier was die val toch nog érgens goed voor!
 
Zoals gezegd was het parcours op en af. Maar een viertal heuvels moesten met handen en voeten genomen worden. Het waren eigenlijk geen heuvels, maar ware wanden. Wel leuk: glibberen in de vettige klei, een touw pakken om toch boven te kunnen komen en dan eenmaal boven het applaus en de aanmoedigingen van enthousiaste supporters: 'Bon courage!'
 
Naast de vele Belgen (meesten Waal) waren er ook veel Fransen. Het was natuurlijk ook vlakbij de grens. Maar ook een paar Italianen, een Griek, een Hongaar, een Roemeen, een paar Spanjaarden en Portugezen, enkele Engelsen en een vijftal Nederlanders. In totaal 711 deelnemers (25 en 45 km). Bij de 25 km: 431 lopers.
 
Na ongeveer een uur lopen kwamen we aan bij een fraaie boerenhoeve. Ik neem aan dat dit halverwege moet zijn geweest, maar zeker weten doe ik dat niet. In één van de stallen van deze hoeve stond een waar buffet klaar voor de lopers. Allerlei stokbroodjes met paté, kaas, ham, verschillende soorten noten, drop, sinaasappelpartjes, bananen, peperkoek en allerlei drankjes. 'Monsieur! Voulez-vous een vin blanc?' En een klein glaasje witte wijn werd me tot mijn verbazing zelfs aangeboden. Dat heb ik wijselijk maar afgeslagen en beperkte me tot een half glas cola. Ik griste van het buffet nog snel een paar plakjes peperkoek mee en vervolgde na een half minuutje alweer mijn tocht.
 
In het tweede gedeelte van de race ben ik echter tot tweemaal toe verkeerd gelopen, samen met een andere Waalse loper. Hierdoor heb ik in plaats van 25 km een totaal van 27 km afgelegd. Een beetje jammer is dat wel natuurlijk voor mijn klassering. Maar ach, tijdens zo'n trail is het eigenlijk alleen maar leuker dat het er 27 zijn geworden in plaats van 25.
 
Onderweg, na zo'n 20 km, zag ik een loper op zijn hurken zitten en hij voelde aan zijn linker enkel. In het voorbijgaan vroeg ik of het ging. Hij gaf te kennen van wel, dus liep ik door. Toen ik nog eens achterom keek zag ik een tweetal mannen bij hem stoppen. Waarschijnlijk ook uit bezorgdheid. Maar gelukkig vervolgde hij (strompelend) zijn weg.
 
Niet lang daarna werd ik ingehaald door een Fransman. Hij verbaasde zich dat ik uit Nederland kwam en maakte grapjes over het landschap; dat dat toch wel vreemd moest zijn voor iemand uit zo'n vlak land. We wisselden wat zinnen uit (hij kende zelfs een aantal Nederlandse woorden) en daarna voelde hij zich blijkbaar verantwoordelijk voor die gekke Nederlander in dit heuvellandschap. Hij ging voor me lopen en achte het noodzakelijk om bij elke greppel of moeilijke passage te roepen: 'Attention! Dangereux!' Een heerlijke kerel.
 
Uiteindelijk naderden we uit de bossen weer een dorp. Ik was ondertussen iets meer dan twee uur onderweg, dus moest het eigenlijk wel het finishdorp zijn vermoedde ik. En dat was gelukkig ook zo. Ik heb er ongeveer 2 uur en 10 minuten over gedaan (ik was weer eens vergeten mijn stopwatch uit te drukken na de finish, waardoor ik het niet zeker weet). Maar de precieze uitslag zal één dezer dagen wel op de website van de Trail des Bosses verschijnen. Zodra ik 'm weet plaats ik 'm wel op deze weblog.
 
Maar deze trailrun was er eentje om in te lijsten. Ik heb genoten van begin tot eind (okay, dat valpartijtje was ietsje minder...).
Na afloop stond er weer een buffetje klaar en er bleek ook soep te zijn. En om een beetje op te warmen en bij te komen leek me dat wel een goed idee. Dus stapte ik op een van de vrijwilligers af die achter een grote warme pan stond. 'Soupe?', vroeg ik. Hij lachtte smakelijk en vulde een bekertje voor me. Toen ik het naar mijn mond bracht snapte ik zijn vrolijkheid: het was natuurlijk geen soep dat in mijn bekertje zat, maar een dampende glühwein! Grapjassen daar in Braine-les-comptes...
Die glühwein kwam overigens nog goed terecht hoor: Linda dronk 'm met smaak op! En ikzelf vond één dampende pan verder een heerlijk kervelsoepje. Iedereen blij!
 
En over Linda gesproken: zij heeft tijdens mijn wedstrijd niet enkel staan wachten. Nee, ook zij had haar trail-outfit meegenomen en heeft heerlijk een uur zelf in de bossen hardgelopen. Ze kon het parcours volgen voor een halfuur en keerde toen weer rechtsom richting de start.
 
Moe maar voldaan na afloop: inclusief een moddersnorretje!
 
En na de finish even uithijgen en bijkomen met een paar
stokbroodjes van het buffet...

zondag 3 februari 2013

PR voor Linda!

ASCHWIN:

Nu de uitslag van de wedstrijd in Cadzand-Bad bekend is, is gebleken dat Linda écht een topprestatie heeft geleverd.
Met haar eindtijd van 26:25 minuten heeft ze ten eerste een PR op de 5 km gelopen. Super.
Maar ook de uitslag spreekt boekdelen. Ze is als 15e dame geëindigd (van de 49 deelneemsters) op de 5 km.

Zelf ben ik uiteindelijk op een 134e plaats geëindigd van de 517 deelnemers. In mijn categorie (35+) eindigde ik als 47e.

In totaal stonden er 615 deelnemers aan de start.

Halve Marathon van Cadzand-Bad

ASCHWIN:

Zoals ik al eerder aangaf, stond de Halve Marathon van Cadzand-Bad niet op mijn agenda. Maar gisteren toch besloten om te starten. Ik zou er een trainingswedstrijd van maken...

Bijzonder was vandaag dat Linda en ik beiden tegelijkertijd in het startvak stonden! Linda besloot deze ochtend ook te starten. Niet voor een afstand van 21 km, maar voor de 5 km-wedstrijd. Beide afstanden startten tegelijkertijd.

Om met Linda te beginnen. Zij liep de 5 km-afstand vrij gemakkelijk. Achteraf had ze spijt dat ze zich helemaal achteraan in het startvak had opgesteld. Ik weet nog niet precies hoeveel starters er waren vandaag, maar ik gok op zo'n 600 lopers.
De uitslag is op het moment van dit schrijven ook nog niet bekend bij ons. Maar Linda klokte zelf een eindtijd van 26 minuten. Zeker als je bedenkt dat er duinovergangen in zaten en niet alles verhard was, is dit een erg goede prestatie voor haar. Ook als je bedenkt dat ze niet voluit is kunnen gaan vanaf het begin. Goed gedaan dus!

Zelf startte ik in het midden van het peloton. Daardoor duurde het toch al gauw een twintig- tot dertigtal seconden vooraleer ik over de startstreep heen liep. De eerste 2 km liep ik erg rustig. Mijn hartslag hield ik op zo'n 140 bpm: een hartslag voor een rustige lange duurloop. Prima dus.
Maar na de 2e km was ik eindelijk opgewarmd (het was ijzig koud door de wind die vrij spel had daar aan de kust). Ik begon ook in snel tempo allerlei mensen in te halen. Toen we na zo'n 5 km op het strand aankwamen na de duin(fiets)paden te hebben gehad, besloot ik toch van mijn rustige tempo af te stappen. Ik zou er een intervalduurloop van maken. En op die manier liep ik van groepje naar groepje, met de wind in de rug. Telkens zag ik één of twee groepjes voor me een bekende lopen, om vervolgens te besluiten daar in één ruk naar toe te lopen. Even kletsen en dan weer verder. Op die manier overbrugde ik steeds de honderden meters tussen de groepjes in.
Toen ik ook Ingrid IJsebaert, Petra Rasenberg en Maarten van Goethem inhaalde, ergens na zo'n 14 km, wist ik dat dit niet echt een gewone trainingsloop kon blijven. Want op deze manier wist ik ook dat ik onder de 1:40 uur kon blijven. Zeker toen ik ook bij hun vrij vlot weer wegliep.

Na weer een lange strandstrook van een aantal kilometer, wist ik ook dat ik in een goed groepje terecht moest zien te komen. We zouden immers de rest van de wedstrijd bovenop de duinen het hele stuk weer terug moeten lopen tegen de wind in. En dat lukte. Ook daar wist ik nog een paar groepjes op te schuiven. Mijn hartslag was ondertussen natuurlijk allang richting de 170 bpm geklommen, maar het maakte me niets meer uit. Ik ging nu voluit door.

Op deze manier eindigde ik de 21 km in een eindtijd van 1:34 uur (volgens de finishklok). En het voordeel van langzaam en niet vooraan te starten is het psychologische profijt dat je er van hebt. Het was een heerlijke inhaalwedstrijd geworden die me érg veel vertrouwen geeft voor de Trail des Bosses over 25 km volgende week zaterdag in de Ardennen. In die zin is deze training méér dan geslaagd!

De rest van de week hou ik me vrij rustig. Zin in het volgend weekend!


zaterdag 2 februari 2013

Adrenaline

ASCHWIN:

Het was eigenlijk niet gepland om een week voor Trail des Bosses nog een halve marathon te lopen als wedstrijd. Maar....

.... ik wilde dit weekend nog wel een langere duurloop afleggen.

Dus heb ik vandaag besloten om morgenvroeg naar Cadzand af te reizen en mee te doen aan de mooi halve marathon aldaar. Ook de mix van verhard, duinen en strand maakt het wel een uitdagende training. Want ik ga proberen (...) er een trainingsloop van te maken. Het is immers niet ideaal om een week voor die trailrun tot het naadje te gaan tijdens deze zware halve marathon.

Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Ik heb dat al eens eerder beweerd, dat ik een wedstrijd ging lopen als training. Maar eenmaal in het startvak, eenmaal warmgedraaid na één of twee kilometers, dan wil de adrenaline in mijn lijf mijn gedachten nogal eens een vreemde twist geven.

Maar morgen blijf ik mijn adrenaline de baas, neem ik me voor...! Toch?!