vrijdag 30 maart 2012

Hardlopen in Tallinn (Estland)

ASCHWIN:

De afgelopen week heb ik een week kunnen doorbrengen in de hoofdstad van Estland: Tallinn. Naast allerlei andere dingen, was ik ook in de gelegenheid om er een hardloopweek van te maken. Hieronder een weekoverzichtje (kon niet korter..!)

Zaterdag 24 maart
Om te beginnen: de temperaturen liggen hier een stukje lager dan op het ogenblik in Nederland. Vandaag lagen de waarden nét boven het vriespunt met een 2 graden. Ondanks dat het gisteren (mijn aankomstdag) schitterend en zonnig weer was, bleef de zon vandaag achter de wolken. Later op de middag is het zelfs gaan regenen met af en toe een sneeuwvlok erbij. Maar vanochtend was het prima weer. Windstil en dus een geschikte dag om naar het noordoosten van de stad te rennen en op zoek te gaan naar de kust van de Golf van Finland. Met een harde wind moet je hier immers niet zijn...!
Aangezien ik vorige week geen kilometer heb kunnen hardlopen, besloot ik om deze eerste dag in Tallinn niet te gek te doen. Ik wil immers de rest van de week ook nog lekker lopen.
Ik liep een route waarbij ik tevens een paar bijzondere monumenten zou tegenkomen. Een route van zo'n 9 km.


Omdat ik nog niet helemaal de weg ken in deze prachtige stad en zijn omgeving, besloot ik maar gewoon heen en terug zo'n beetje dezelfde weg te nemen.
Onderweg kwam ik langs het Russalka Memorial. Dit bronzen beeld is een monument voor het in 1893 gezonken Russische oorlogsschip de Russalka, dat op weg was over deze Golf van Finland richting Finland.

Mijn keerpunt lag bij het Russian War Memorial. Een gigantisch monument dat een stuk van het landschap in bijbehorend park overneemt. Ideaal voor enkele heuvelsprintjes die ik er dan ook trok, voordat ik omkeerde en terug richting mijn hotel liep.


Maandag 26 maart
Na zondag een dagje enkel de wandelschoenen te hebben aangetrokken (maar toch wel meer dan 10 km gewandeld), was het weer tijd om een stuk te rennen.
Ik liep zo'n 12,4 km. Gedeeltelijk weer langs de Golf van Finland, maar op de terugweg besloot ik door enkele parken terug te rennen. Mooie route weer. Deels langs de kust, deels door park/bos en deels door het stadse verkeer van Tallinn.

Tijdens mijn eerste gedeelte, over het strandje, haalde ik tot mijn grote verbazing een haast naakte man in van zo'n jaar of 70! Met enkel een kort hardloopbroekje aan én een paar handschoenen (!) liep hij verder blootvoets en in blote bast over het strand te joggen. Nu moet je weten dat het gisteren op dat moment helemaal niet zo fijn hardloopweer was. Ondanks het feit dat het zonnetje scheen, lag de temperatuur uit de wind net boven het vriespunt. Maar daar op het strand, met die ijzige harde wind vanuit zee lag de gevoelstemperatuur toch zeker zo'n 5 tot 10 graden lager!
'Cold?', vroeg ik 'm nog, toen ik 'm inhaalde. 'No cold for me! I like!', schreeuwde hij me in zijn Ests Engels terug. Wat een kerel...!

Onderweg kwam in onder andere langs het Songfestival-terrein. Dit openlucht podium is werkelijk inmens groot. Had wel eens eerder foto's gezien, maar toen ik er voor stond was ik toch wel onder de indruk. Hier een compilatie van foto's die ik er nam (behalve dan die waar al die mensen op staan; die zette ik erbij zodat je kunt zien hoe groot het is). En zoals je op de foto's kunt zien: het had hier weer flink gesneeuwd!


Woensdag 28 maart
Zoals voorgenomen werd het deze dag een hardlooproute van boven de 15 km. Het werd er eentje van 15,79 km om precies te zijn. Eerst was ik nog van plan om niet naar de noordoost kant van de stad op te lopen, zoals de voorgaande keren, maar richting het noordwesten. Maar een nadere bestudering van de stadskaart hield me er van af; er zouden té veel grote kruispunten en drukke wegen op mijn pad komen dan.
Maar ook al was het eerste gedeelte van mijn route zoals bekend langs de Finse Golf, daarna liep ik meer landinwaarts mijn route terug. Wederom met de reden om langs een aantal mooie/leuke plekjes te rennen.

Eerst hier mijn route:

Zoals je bovenin het kaartje nog net kunt zien, kwam ik uit bij een jachthaventje. Alle zeilboten en jachten lagen op de kant uiteraard, want de haven was nog grotendeels dichtgevroren.


Daarna liep ik net ten noorden van de inham van de rivier naar een verlaten klooster uit de 15e eeuw. Het ligt er op een mooie, strategische plek: bij de inham van de rivier die in de Finse Golf uitkomt en achter zich een mooi bos. Een plek om eventjes op adem te komen en wat foto's te schieten met de iPhone:

Als laatste liep ik op de terugweg nog langs de wielerpiste van Tallinn. Altijd leuk...! Maar ik moet zeggen dat de betonnen baan er niet helemaal kreukvrij bij lag...


Al met al is het een mooie week in Tallinn geweest. Een beetje werken, behoorlijk wat relaxen, sightseeing en ook nog eens een paar mooie hardlooprondjes gelopen. Meer hoeft het niet te zijn!


maandag 19 maart 2012

Wordt vervolgd...

ASCHWIN:

Het is even wat stilletjes op de weblog. Van sporten komt deze week waarschijnlijk niet zo veel. Maar volgende week hoop ik mijn schade méér dan in te halen; daarover later meer. En ach, zo'n weekje rustig aan doen kan ook geen kwaad.


Gijs heeft daarentegen een goede volleybalwedstrijd gespeeld met z'n team afgelopen zaterdag. Dikke winst! Het team van SV De Sterre draait steeds beter. Mooi om te zien.

donderdag 15 maart 2012

Naakt hardlopen?

ASCHWIN:

Deze namiddag reed ik na mijn laatste werkafspraak in Middelburg naar het strand. Het weer was immers schitterend en ik had mijn hardloopspullen deze ochtend samen met mijn werkspullen in de auto meegenomen.
Ook al was het al laat in de middag, op het strand was het heerlijk. Het was bijna windstil, het was eb en de stranden waren op een enkele wandelaar met hond na, helemaal leeg. De temperatuur was vandaag de hoogst gemeten temperatuur op 15 maart ooit (hoorde ik in de auto op de terugweg)! Ik had geen betere dag kunnen uitkiezen.

Op deze manier liep ik 9 km heen en 9 km terug, zodat ik bij terugkomst bij de auto zo'n 18 km over het zand had gelopen.

Onderweg passeerde ik ook het naaktstrand. En de eerste die-hard naturisten waren eigenlijk de enigen die al lagen te zonnebaden.
Nee, hardlopen deden ze niet.... gelukkig; want anders zou ik me toch wel wat opgejaagd voelen! Stel je voor: je loopt rustig in gedachten verzonken je duurloopje over het strand, je kijkt om en je ziet tot je grote verbazing dit peloton achter je aanrennen....!

zondag 11 maart 2012

Lente!

ASCHWIN:

Na het concert van 't Hof van Commerce, gisterenavond in concertzaal De Pit te Terneuzen, waar we met z'n viertjes naar toe zijn geweest, had ik eigenlijk het plan opgevat om vandaag eens helemaal niets te doen.

Maar...

De zeven zonnen die een lentekriebel in me losmaakten, lokten me toch naar buiten. De gymschoenen gingen aan en ik liep onverwacht toch nog een mooie ronde van bijna 15,5 km. Wat is het toch veel fijner lopen met dit weer dan met dat kille winterweer! Laat de lente/zomer maar komen zou ik zeggen.


Hieronder nog wat foto's van het concert van gisteren:

't Hof van Commerce

Pien en Linda bij het podium

Pien en Gijs tijdens het concert

 

donderdag 8 maart 2012

Uitslag NK Veldlopen Ambtenaren

ASCHWIN:

Nooit geweten dat er zó veel hardlopende ambtenaren zijn in Nederland! Volgens mij draaiden alle overheidsinstellingen gisteren op halve kracht. Want niet minder dan 4500 deelnemers hadden zich ingeschreven voor dit Nederlands Kampioenschap.
De te lopen afstanden waren: 6, 9 of 12 km (die 12 bleek 12,5 km te zijn...).

Zelf liep ik, zoals eerder vermeld, als gastloper mee bij de Gemeente Hulst; de gemeente waarmee ik vanuit mijn functie bij SWH veel mee samenwerk.
Ik stond ingeschreven voor de veldloop over 12,5 km. Een prachtig parcours met een aantal stevige heuvels erin en modderige paden. Want van start tot finish liep ik in de regen (die af en toe overging in lichte hagel...).

Over mijn prestatie ben ik tevreden. Ik liep gemakkelijk en kon mijn snelheid goed vasthouden.
Uiteindelijk eindigde ik als 9e in mijn categorie (40-45 jaar) in een eindtijd van 54 minuten.
In het overall-klassement (tot 45 jaar) over de 12 km kwam ik uit op een 45e plaats (van de 750 deelnemers). De leeftijdscategoriëen van 45 jaar en ouder liepen hun eigen wedstrijd een uurtje later.

Actiefoto's hieronder. De dame op de foto was overigens de zilvermedaille-winnares bij de damescategorie. Zoals je ziet kwamen we behoorlijk 'verzopen' over de streep.... En ook al zou je het zo aan mijn gezichtsuitdrukking niet meteen zien: ik heb er wel van genoten!






dinsdag 6 maart 2012

Morgen het NK

ASCHWIN:

Morgen is het dan zo ver: Het NK Veldloop voor gemeenten/ambtenaren, waar ik als gastloper bij het team van de Gemeente Hulst zal deelnemen. Dit jaar wordt het georganiseerd in een prachtig gebied te Heemskerk. Hieronder een impressie van het parcours. Als ik het goed begrepen heb zullen de deelnemers aan de wedstrijd over 12 km deze ronde twee maal lopen.
Zoals je ziet in het filmpje is de eerste 300 meter over asfalt en is de rest van het parcours onverhard.

Ik hoop wel dat ze op tijd die Highlandcows achter slot en grendel hebben gestopt....!



Hier nog eens het parcours vanuit de lucht: door een groot bos- en duinengebied.

zondag 4 maart 2012

Proef F6

ASCHWIN:



Voor het eerst kon Pien meedoen om de zogenaamde F6-Proef te behalen. Helaas is het net niet gelukt om ook deze proef te halen. Het niveau lag nog iets te hoog voor haar. Volgende keer beter!

Hieronder twee filmpjes. Eentje opgenomen tijdens het inrijden en het tweede filmpje is gemaakt tijdens de proef zelf.



 Volgende keer zal ik er niet twee keer hetzelfde melodietje onder zetten...!

vrijdag 2 maart 2012

Weekend inluiden

ASCHWIN:

'Na gedane arbeid is het altijd goed sporten'. Als het nog geen spreekwoord is, dan zou het wat mij betreft er eentje moeten worden. Want vaak vind ik het heerlijk om het weekend in te luiden met een traininkje. Zo ook vandaag.
In het begin moest ik even op gang komen, maar na een half uur kreeg ik er de pas goed in. Vandaar dat ik mijn rondje van 11,4 km in een mooie gemiddelde snelheid van 12,67 afwerkte. Hieronder het rondje.

(klik voor vergroting)