dinsdag 29 november 2011

Onverwacht

ASCHWIN:

Ik was in de gelegenheid om vanmiddag nog een training in te plannen. Het doel was om de trainingsduur op te schroeven van 40 minuten naar 60 minuten. Dus wilde ik een uurtje lopen met een hartslag onder de 150 bpm. Tevens om mezelf een beetje te testen: hoe staat het met de conditie? Wat is de 'schade' na 3 weken niet lopen? En hoe voelen de benen, kniëen en heup bij een uur lopen?

En dat viel allemaal heel erg mee. Het kostte niet veel moeite om met een gemiddelde van147 bpm een gemiddelde snelheid van ongeveer 11,5 km/u te lopen. De afstand en duur van de training werd overigens wel iets langer dan ingepland. Want na een klein uurtje gelopen te hebben, kwam ik bij het terug binnenlopen van het dorp Jean-Paul V. tegen. Hij heeft een maand geleden het lopen na lange tijd weer opgepakt en is eveneens in training voor de DOW-Afslossingsmarathon van as. zaterdag (hij loopt in het ZorgSaam-team).
Vandaar dat ik nog maar eens omdraaide om samen met hem nog een viertal km's rondom het dorp te lopen. Je kunt het ook mooi zien op het kaartje: net voordat ik het dorp weer inren, keert de route om... ziet er wel een beetje vreemd uit.
Maar goed, op deze manier liep ik wel onbedoeld een mooie 15,3 km. Dat is al veel meer dan ik had durven hopen!

(klik voor vergroting)

maandag 28 november 2011

Het wordt weer eens tijd

ASCHWIN:

Op de één na de andere Zeeuwsvlaamse weblog zijn de afgelopen dagen prachtige verslagen neergeschreven. Er werden vooral veel trail-/natuurwedstrijden gelopen. Er liepen er een paar 11 km of een halve marathon aan 'd'n overkant', er waren er een paar die een hele mooie heideloop in Brabant liepen over een afstand van 21 of 42 km en er was zelfs een Hulsterse dame die afgelopen zondag haar hand niet omdraaide voor een trail in de Ardennen over maar liefst 68 km!

Als ik dat allemaal lees dan wil ik niets liever dan mijn trainingen opschroeven en óók aan zulke mooie wedstrijden meedoen (okay, die 68 km laat ik nog 'even' aan me voorbij gaan...!).
Maar ik moet een beetje geduld hebben. Opbouwend trainen om in de eerste maanden van 2012 (na een mooie opmaat in december: de Jules Unlimited Loop) een paar mooie uitdagingen aan te gaan.

Om het ritme op een relaxte en gezellige manier weer op te pakken, wacht ons (Gijs en ikzelf) eerst de DOW-aflossingsmarathon in Terneuzen. Net zoals vorig jaar heb ik een teampje kunnen samenstellen die lopen onder naam 'Stichting Welzijn Hulst'. In willekeurige startvolgorde bestaat ons team zaterdag uit:
  1. Nicole Serrarens
  2. Monique Alefs
  3. Michiel Weernekers
  4. Ignaas Bisdom
  5. Jasper Thijs
  6. Jan van Drongelen
  7. Gijs van den Abeele
  8. Aschwin van den Abeele
Eens kijken of we met z'n achten onze tijd van vorig jaar (3 uur en 35 minuten) kunnen verbeteren!


zaterdag 26 november 2011

Beetje vreemd

ASCHWIN:

We leven eind november, hebben het gevoel dat de winter eigenlijk al volop aanwezig dient te zijn en vaak handelen we daar ook naar. Soms onnodig. Want is het niet vreemd dat we in het voorjaar met temperaturen van een graad of 15 in een t-shirt en (soms) korte broek lopen, terwijl we met diezelfde temperaturen in november dik aangekleed op pad gaan?

Tijdens mijn training van vandaag zag ik dan ook twee hardlopers met een muts (!) op lopen. Eentje had volgens mij zelfs handschoentjes aan...

Een beetje vreemd is dat toch wel. Zit puur tussen de oortjes als je het mij vraagt.



Maar goed, ik heb voor de tweede keer deze week de draad weer verder kunnen oppakken. De boel nog niet forcerend, liep ik wederom 40 minuutjes met een gemiddelde hartslag van 148 bpm. Langzaam zal ik de komende weken de afstand én snelheden verhogen.

donderdag 24 november 2011

Smile!

ASCHWIN:

Als je mij toevallig had zien lopen deze namiddag in mijn hardloopkloffie door de polders, dan had je waarschijnlijk een grote glimlach op mijn gezicht gezien. Want wat was het heerlijk om na bijna 3 weken toch weer eens een eind buiten te kunnen hardlopen. De gezondheid gooide roet in het eten de afgelopen weken; maar nu, met nog één dagje te gaan voordat de medicijnkuur geheel is afgelopen, durfde ik het toch aan.
Op het gemakje liep ik zo'n 40 minuten. Ik merkte wel dat de hartslag iets hoger was dan normaal (door de aangetaste conditie?), maar ik merkte ook dat vooral mijn benen héél uitgerust aanvoelden. Hopelijk levert die gedwongen rust dan ook nog iets op...! Wat het in ieder geval heeft opgeleverd is dat ik de veel tijd in mijn afstudeerscriptie heb kunnen stoppen. Ben nu werkelijk met de laatste loodjes bezig. Nog één weekendje flink doorwerken en dan inleveren! Dus met een beetje geluk ligt over een half weekje het pad weer open voor heerlijke trainingstochtjes! Op naar de eerste grote uitdaging die op het programma staat: de Jules Unlimited Loop te Breskens op 18 december as., waar ik 19 km over het strand zal rennen. Zin in!

zondag 20 november 2011

Vervlogen tijden herleven

ASCHWIN:

Leuk om weer terug te zien: de uitzending van KRO's tv-programma 'De Reünie'. De opnamen waren alweer enige tijd geleden (7 oktober jl.), maar de uitzending was deze avond.
Mijn klasje uit 1987 (3 gymnasium te Hulst) staat in deze uitzending in de spotlights!

Hier de uitzending online:

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.


Ik kreeg zojuist een berichtje van de redactie van het programma: er hebben ruim 2,3 miljoen mensen naar het programma gekeken! 

Springproef

ASCHWIN:

Het is Pien weer gelukt om vandaag tijdens de zogenaamde 'springproef' de benodigde punten te halen om weer een stapje hoger uit te komen in haar paardrijdniveau.
Hieronder nog enkele foto's van haar wedstrijd vandaag in de manege te Westdorpe:

Op weg van de 'oefenbak' naar de 'wedstrijdbak'; klaar voor de strijd!
(en ja: mét het nieuwe knotje onder de cap!)

Het groeten van de jury voorafgaand aan de proef

Actiesprong (1)

Actiesprong (2)

zaterdag 19 november 2011

Paardenknotje

ASCHWIN:

Gijs en Pien zijn lekker actief bezig. Gijs had vandaag een tweetal volleybalwedstrijden (1x gelijkgespeeld, 1x verloren) en voor Pien staat er morgen een springwedstrijd op de paardrijd-agenda.
Om daar netjes voor de dag te komen is ze samen met een (paardrijd-)vriendinnetje en Linda om nieuwe paardrijdspulletjes geweest, waaronder dit chique knotje voor onder haar cap.

Zelf heb ik nog geen hardloopstap kunnen zetten. De gezondheid is nog niet optimaal en ik wil niet weer té snel de draad oppakken. Het negatieve resultaat ervan ondervind ik immers nu: het duurt alleen maar langer voordat ik van de gezondheidsklachten afkom!

Ik las op internet dat het parcours van de Marathon van Zeeuws-Vlaanderen enigszins is aangepast, en wel vlakbij onze woonplek. Tussen Axel en Zuiddorpe loopt het parcours richting het bos van het golfterrein om langs het motorcross-terrein aan de ander kant van Axel weer uit te komen. Hiermee wordt voorkomen dat ze dwars door het centrum van Axel moeten lopen, zoals voorgaande jaren. Op een zaterdagmiddag is dat inderdaad niet zo handig in verband met 'drukte' van de weekmarkt aldaar.
Door deze aanpassing bij Axel, wordt er bij Terneuzen eigenlijk rechtstreeks naar de Markt gelopen en niet eerst nog langs de Scheldedijk om de noordkant van Terneuzen mee te pakken.
Hieronder zie je de wijzigingen in beeld. De gele lijn is geeft het vernieuwde stuk parcours aan. In het blauw de oude route.

Wijziging bij Axel

Wijziging in Terneuzen

Als ik dit dan weer lees, dan wil ik niets liever dan zo spoedig mogelijk de trainingen weer te hervatten. Het is nu al bijna twee weken geleden dat ik voor het laatst goed heb getraind...

woensdag 16 november 2011

De weerman

ASCHWIN:

Van sporten komt nog niet veel. De verkoudheid is van een hardnekkige soort. Ik heb de afgelopen dagen ook een ontsteking van de neus- en voorhoofdholte opgelopen; medicatie moet dit eerst maar eens verhelpen voordat ik de sportschoenen weer kan aantrekken... Jammer maar helaas.

Maar weet je wie er wel gesport heeft vandaag? De weerman van het programma 'Neonletters'. Mooi typetje! Kijk maar eens.

maandag 14 november 2011

Kon het niet laten

ASCHWIN:
Vorige week maandag liep ik voor het laatst een trainingsrondje. De daaropvolgende dinsdag ben ik verkouden geworden. Elke dag ietsje meer, totdat ik afgelopen vrijdag noodgedwongen met koorts de hele dag in bed heb doorgebracht. Zaterdag nog behoorlijk pipsjes en zondag en vandaag enkel nog flink verkouden. Maar het gaat steeds beter.
Toch kon ik het niet laten om vandaag op het gemakje een half uurtje op de loopband te lopen. Een 5,5 km liep ik met wat kleine 'versnellinkjes' (het mag die naam eigenlijk niet hebben), waarmee ik uitkwam op een gemiddelde van 11 km/u.

Af en toe het zakdoekje er bij moeten pakken, maar voor de rest verliep het allemaal prima. Ik kan eigenlijk niet wachten om de draad weer op te pakken. Heb mezelf beloofd om het tot december rustig aan te doen. Ten eerste om tijd vrij te maken om af te studeren, maar ten tweede ook om na de halve marathon van Breda (begin oktober jl.) wat trainingsrust in te bouwen.
Hiermee gepaard gaand ben ik ook minder bezig geweest met voeding, nog een keer heerlijk op vakantie geweest (met lekker eten en drankjes) en heb ik de afgelopen anderhalve maand heel wat weggesnoept. Gevolg is dan ook dat er zo'n 3 à 4 kg schoon aan de haak zijn bijgekomen... Hoort allemaal bij het 'aansterken', toch?

Er verschijnen steeds meer filmpjes over het parcours van Trail by the Sea op internet. Met dank aan Angelo (die het filmpje opspoorde) kan ik bij deze het hele parcours laten zien in onderstaand filmpje. Het ziet er toch wel indrukwekkend uit. Ook dát maakt dat ik vandaag toch maar eventjes de loopschoenen weer aantrok...!



Tevens met Angelo de afspraak gemaakt om samen eens in december dit parcours (gedeeltelijk) lopend te gaan verkennen. Het parcours is als bestandje in te laden in een Garmin-gps-horloge en op die manier te vinden en te volgen; door de bossen, duinen, over strand en overige zandpaden. En laat Angelo nu nét toevallig zo'n mooi Garmin-apparaatje in zijn bezit hebben...!

zondag 13 november 2011

Volley-Pien

ASCHWIN:

Eindelijk hebben we eens wat actiefoto's van Pien tijdens één van haar volleybalwedstrijden met haar teampje van SV De Sterre uit Zuiddorpe.
Gisteren speelden ze een toernooi in Kapelle en behaalden er de tweede plaats.

Even ter informatie voor als je de foto's (kritisch) bekijkt: de teams in het veld bestaan in de leeftijdklasse van Pien uit 4 personen (jongens en meisjes bij elkaar) en er wordt gespeeld op verkleinde velden (waardoor je op de achtergrond van de foto's nog allerlei andere teams tegen elkaar ziet volleyballen).

Hét team (v.l.n.r.): Zahra, Larissa, Sanne, Vego en Pien

Geconcentreerd in afwachting van de bal

Hopelijk kan ik op deze weblog ook spoedig eens wat foto's van Volley-Gijs laten zien. Want volleybal neemt als sport een steeds belangrijkere plek in in huize van den Abeele. Voor Gijs en Pien is het ook de ideale combinatie van lekker sporten én samen zijn met hun beste vrienden en vriendinnen uit het dorp. Beiden trainen ze één keer per week met hun team en meestal is er voor één van de twee in het weekend wel een toernooi of wedstrijd te spelen. 

zaterdag 12 november 2011

Wees er snel bij!

ASCHWIN:

De griep is nog niet geheel uit mijn lichaam verdwenen, maar de koortspiekjes nemen gelukkig af. Van sporten is echter voorlopig nog geen sprake; elke stap te veel hier in huis gaat gepaard met een nog steeds lelijke hoestbui en kortademigheid...

Maar ik heb me vandaag wel via internet ingeschreven voor de Trail By The Sea, die op 26 februari 2012 voor het eerst zal plaatsvinden: 33 km over strand, door duinen, bossen en over de zandpaden rondom Renesse. Ik kijk er heel erg naar uit. Gaat een bijzondere wedstrijd worden.
Op internet vond ik dit filmpje, waar het eerste deel van het parcours wordt verkend. Dat belooft nog wat als dit zo 33 km doorgaat...!



En voor de liefhebbers de volgende tip: wees er snel bij om je in te schrijven voor deze bijzondere loop. Want de organisatie heeft een maximum van 350 deelnemers gesteld. Ter informatie: ik was de 309e inschrijver! Zorg dat je één van die laatste 40 startbewijzen binnenhaalt. Niet te lang wachten dus.

En trouwens: op de voorlopige inschrijflijst vond ik naast mijn eigen naam slechts één andere Zeeuws-Vlaming (Andres de Witte uit Terneuzen). Dat kan beter, toch?!

vrijdag 11 november 2011

Ziek

ASCHWIN:

Wat een paar dagen geleden begon als een onschuldige verkoudheid is vannacht uitgegroeid tot een serieuze griepaanval: badend in het zweet wakker worden om daarna weer rillend een extra shirtje aan te trekken in bed...
Kan het eigenlijk niet gebruiken nu, maar ja, wanneer wel...?! Vandaag dus noodgedwongen de hele dag in bed doorgebracht.

Er zit niets anders op dan dit weekend uit te zieken.

woensdag 9 november 2011

Nie sporten nie

ASCHWIN:

Nie lopen nie, nie fietsen nie, nie skeeleren nie...!

En wat krijg je ervan als je een aantal dagen niet sport en enkel werkt en daarbuiten met je neus in de boeken zit? Een enorme verkoudheid! Dus dubbel 'verlies'...

Het goede nieuws is dat ik me eigenlijk niet kan herinneren wanneer ik voor het laatst zo verkouden ben geweest. Dus voor de algemene gezondheid levert het toch echt wel op, al dat sporten.

Maar goed, het is allemaal voor het hogere doel van de studie, zullen we maar zeggen... We houden deze sportrantsoenering dus nog even vol!

zaterdag 5 november 2011

MTB-seizoen

ASCHWIN:

Voor Linda is het MTB-seizoen geopend! De herfst lokt haar weer op de mountainbike de bossen in en de modderpaden op. Vandaar dat ze vandaag na enige tijd weer eens er op uit trok met haar mtb-maatje Nicole.

Voor vertrek even alles testen in de eigen tuin: versnelling, bandenspanning, remmen etc. Daarna vertrokken ze voor een ronde van 36 km door de bossen bij Wachtebeke.

Zelf heb ik door de nodige werkzaamheden buiten de deur én de vele uurtjes die in de eindscriptie van mijn opleiding tot Bedrijfskundige gaan zitten, de afgelopen dagen eigenlijk amper gesport. Ik hoop over een maandje te kunnen afstuderen voor deze opleiding. Dit betekent wel dat ik de komende weken de voorrang dien te geven aan het studeren boven het sporten. Maar als ik dan over een maand eindelijk de studie heb afgerond, dan ga ik wel heel veel vrije tijd overhouden! En je raadt natuurlijk al hoe die grotendeels zal worden opgevuld...!