maandag 31 oktober 2011

Doelgericht de wintermaanden in

ASCHWIN:

Het is even wennen, die wintertijd. De mogelijkheid om zonder allerlei hulpmiddelen (reflectorhestje, armverlichting etc.) nog een stukje te gaan rennen in de openlucht na het avondeten is eigenlijk per direct afgelopen. De loopband zal dus noodgedwongen weer wat vaker gebruikt worden.

Zo ook vandaag. Eén groot voordeel van de loopbandtrainingen is de mogelijkheid om intervaltrainingen voor te programmeren. Op die manier vind ik het toch altijd fijner om die tempowisselingen uit te voeren. Vandaag een kort programmaatje waarbij ik afwisselend de volgende tempo's liep:
  • 500 meter: 10 km/u (6x)
  • 500 meter: 16 km/u (5x)
Maar om de komende wintermaanden goed aan de gang te blijven heb ik een paar hele mooie hardloopwedstrijden ingepland. Je kunt onze sportagenda in de rechter kolom van onze blog raadplegen. 

Sluitstuk van de winter- en voorjaarswedstrijden die al zijn ingepland, dient de Marathon van Zeeuws-Vlaanderen te worden, die wordt georganiseerd op 12 mei 2012.
De voorinschrijving is vandaag begonnen; dus heb ik me maar meteen van een startbewijs verzekerd door me direct in te schrijven. Ik las dat op deze eerste dag al 10% van het aantal deelnemers dat kan meedoen aan deze marathon is ingeschreven! En ik ben er in ieder geval één van!

Motiverend

ASCHWIN:

Iedereen weet dat sporten helpt bij het verliezen van lichaamsgewicht. Maar toch hebben sommigen meer nodig dan enkel die wetenschap om het vol te houden. Voor de vrouwen onder ons zou onderstaande methode mogelijk motiverend kunnen werken.
Iets voor de lokale sportscholen?

zondag 30 oktober 2011

Weer op vlak terrein

ASCHWIN:

Na mijn laatste paar looptrainingen in heuvelachtig terrein liep ik deze middag een duurloop van een dik uur over een afstand van 13,8 km op vlak terrein.

De eerste paar kilometer verliepen wat stroefjes vanwege een lichte stijfheid in de onderbenen (van de klim- en daaltrainingen van de afgelopen dagen), maar na een kwartiertje voelde alles weer goed.
De kilometers vlogen ook voorbij. Dit kwam mede door het feit dat ik Edwin de Jaeger in de polder tegen het lijf liep die toevallig ook bezig was met een soortgelijke training van ongeveer een uurtje. We liepen samen al kletsend de rest van het uur vol, waarbij de gemiddelde snelheid hoger uitkwam dan ik me op voorhand had voorgenomen. Maar goed, het verliep allemaal best soepeltjes.

Hieronder het rondje:


Herfstvakantie

ASCHWIN:

De afgelopen week zaten we met vrienden in Biersdorf am See in Duitsland. De Eifelregio leent zich uitstekend om een actieve herfstvakantie door te brengen. De vele bossen kleurden in alle prachtige herfstkleuren en het zonnetje scheen de hele week.
Niet toevallig kwamen we uit bij Biersdorf am See. Je hebt daar een zogenaamd 'Sport Resort', dat bestaat uit een hotel en bijbehorende losse vakantiehuizen. In één van die huizen verbleven wij. Het hotel en de omgeving bieden allerlei sportfaciliteiten, waarbij we toch vooral van de mooie omgeving hebben genoten. Maar na een dag wandelen of een stevige hardlooptraining is een luxe zwembad en een mooie sauna natuurlijk altijd welkom!

Het hardlopen in de herfstbossen met zulke fijne temperaturen én de heuveltrainingen die ik er tijdens mijn duurlopen kon uitvoeren, maakte het gebied bij uitstek geschikt voor afwisselende trainingen.
Maar ook wandelden we op één van de dagen door dit gebied meer dan 20 km. Vooral erg knap van de kinderen!

Uitzicht rondom het hotel

Behalve de aangename stad Trier, die het bezoeken meer dan waard is, is de rest van het Eifelgebied toch nog niet geheel van zijn oubollig imago af. Ze doen er alles aan om zich meer te richten op outdoor- en avontuurlijke activiteiten.
Dus, met andere woorden: een prachtig gebied om te rennen, wandelen, mountainbiken en/of kanoën. Hippe restaurantjes, winkels en café's ga je er overigens niet vinden...

Hier nog wat beelden (klik erop voor vergrotingen):


Pien en Gijs in een park te Trier

Monschau

Linda en Sarah in Monschau

maandag 24 oktober 2011

De ideale herfsttraining

ASCHWIN:

Mijn eerste vrije dag van de herfstvakantie. Eerst even lekker uitslapen, goed ontbijten en dan de loopschoenen aantrekken om in een waterig herfstzonnetje een lange duurloop te lopen. Heerlijk!

Onderstaand rondje van 20,3 km had ik eigenlijk nog nooit gelopen, maar is me uitermate goed bevallen. Ga ik vaker doen.
En het lopen zelf ging me ook ongelooflijk gemakkelijk af. Met een gemiddelde hartslag van 142 bpm liep ik dit rondje in 1 uur en 39 minuten. Voor mijn gevoel liep ik heel rustig en kon ik nog wel eventjes zo doorlopen. Het was overigens een tempo dat bij het volbrengen van een hele marathon me aan een eindtijd van 3:30 uur zou brengen. Met nog een hele winter voor de boeg, moet het me toch lukken om in mei tijdens de Marathon van Zeeuws-Vlaanderen binnen die 3:30 uur te eindigen?! Zou me dan ook meteen een PR opleveren...

Maar niet te vroeg speculeren Aschwin. Eerst maar eens op een goede manier die winter doorkomen.

zaterdag 22 oktober 2011

Hulsterloo Loop te Nieuw-Namen

ASCHWIN:

Gijs en ik mochten vandaag in Nieuw-Namen aan de bak bij de Hulsterloo Loop. Voor zowel Gijs als voor mijzelf was het de eerste keer dat we aan de start verschenen van deze populaire stratenloop. De opkomst was dan ook zeer goed. Ik weet niet hoeveel lopers er precies meededen, maar bij mijn eigen afstand (de 12,5 km) schat ik zo'n dikke 80 deelnemers. Daarnaast werd er tegelijkertijd gestart met de 4 km-lopers (waaronder Gijs) en de 6 km-lopers.

Dus Gijs en ik werden nog even op de foto vastgelegd en daarna begaven we ons snel gezamenlijk naar het startvak.

Na het startschot verloren Gijs en ik elkaar uit het oog. Maar Gijs liep een goede 4 km. Aangezien hij zelf geen stopwatch aan had, hebben we nog geen idee van zijn precieze eindtijd. Maar de snelheid zat er in ieder geval goed in bij 'm. Onderweg liep hij blijkbaar nog een tijdje bij Ingrid IJsebaert in het groepje, tot aan het 2 km-punt, waar Gijs moest omkeren en dezelfde weg terug diende te lopen.

Gijs tijdens zijn eerste 500 m (rechts met lichtblauw shirtje)

Eindsprint van Gijs 

En alweer ietsje hersteld loopt hij van de finish naar Linda (en Sarah)

Zelf was ik voor mijn doen 'als een dolle' gestart. Een groepje van een man of 15 sprintte werkelijk hard weg. Door zo'n gezamenlijke start van verschillende afstanden, weet je nooit precies wie nu van je eigen afstand is en wie van een (in dit geval) kortere afstand. Maar van de lopers voor me wist ik van een 4-tal zeer zeker dat ze ook de 12,5 km liepen. Dus besloot ik hen maar te volgen... Op deze manier liep ik de eerste drie kilometer in een tijd van precies 11 minuten! Veel te snel eigenlijk, maar ja...
Na die 3 km was de situatie voor en rondom me geheel veranderd. De lopers van de kortere afstanden waren reeds verdwenen en voor de rest van de 12,5 km-lopers liep iedereen alleen. Voor me was geen enkel groepje te bekennen. Door de eindeloze polderwegen ten noorden van Nieuw-Namen kon ik wel goed mijn positie inschatten: ik liep op een 9e plek. Nr. 8 liep zo'n 75 meter voor me en achter me liep nr. 10 ook zoiets achter me.
Deze situatie wist ik vele kilometers zo te houden. Langzaam kroop ik ietsje dichter bij nr. 8, maar ook nr. 10 kwam langzaam bij me in de buurt. Dáár achter was een heel groot gat; ik schat zo'n 250 meter tot aan nr. 11.
Uiteindelijk werd ik bijgehaald door mijn achtervolger. Bijna tegelijkertijd haalde ik ook mijn voorganger in. Mijn positie bleef hiermee 9e.
En op die manier liep ik ook richting finish, waar ik net te kort kwam om nr. 8 te achterhalen. Ik klokte zelf af op precies 51 minuten. Dat zou betekenen dat ik zo'n 14,8 km/u aan gemiddelde snelheid heb gelopen. Daar ben ik toch wel heel tevreden mee. 
De (tegen)wind onderweg maakte het overigens wel een pittige wedstrijd, zo in je eentje over die lange polderwegen. Bij de finish was ik dan ook behoorlijk uitgeteld... maar dat hoort ook zo, toch?!

Maar zowel Gijs en ik vonden ondanks ons goede gevoel over ons eigen presteren, het parcours van de Hulsterloo Loop verre van motiverend of spannend. De eindeloze polderwegen waren wel héél saai voor een wedstrijdparcours, vonden wij. Zulke wegen kennen we immers al goed genoeg van de polders rondom Zuiddorpe... Maar de grote opkomst, maakte wel veel goed.

Mijn eerste 500 m. (rechts in zwart/grijs met petje, net op de stoep)

Mijn laatste 500 meter

Nét na mijn finish.... pfoe!!

donderdag 20 oktober 2011

Wat komen gaat

ASCHWIN:

Om even rustig aan te kunnen doen voor wat betreft de langere duurlopen, plan ik de laatste weken wat vaker een intervaltraining in. Zo ook vanavond: een dik half uur rende ik afwisselend 2 minuten lang 10 km/u om vervolgens 3 minuten lang 16 km/u te rennen. Dit zo'n 6x achter elkaar. Op deze manier trainde ik 7 km.

Zaterdag staat de Hulsterlooloop op de agenda van mijzelf én van Gijs. Misschien dat Pien ook nog de gympen aantrekt om mee te rennen.
Er is keuze in 3 wedstrijdafstanden: 4 km, 6 km of 12 km.
Gijs (en Pien?) kiest voor de 4 km. Zelf zal ik de 12 km-wedstrijd meelopen.

Dat is wat komen gaat op korte termijn. Maar op de langere termijn staat de Trail by the Sea op het programma: de eerste zeeuwse trailrun over een afstand van 33 km. Doordat het 95% onverhard zal zijn, benaderd het volgens de organisatie de Zeeuwse Kustmarathon. Luister en kijk maar eens naar het filmpje van Omroep Zeeland.
Klik HIER voor de link.

dinsdag 18 oktober 2011

ASCHWIN:

Britse popster Ellie Goulding houdt net zo veel van hardlopen als van zingen. De laatste maanden heeft Nike haar gevolgd op haar tour in Los Angeles, New York en London, wat een mooi promotiefilmpje heeft opgeleverd. Hier de video waarin ze haar beide passies combineert.


Ellie Goulding - Music Runs Ellie from NikeRunningUK on Vimeo.

maandag 17 oktober 2011

De Abeeltjes op tv?

ASCHWIN:

Afgelopen vrijdag werden we benaderd door de redactie van het televisieprogramma '5op2', dat dagelijks van maandag tot en met vrijdag wordt uitgezonden op Nederland 1. Voor de uitzending van vandaag (17 oktober) zochten ze gezinnen die het (gezamenlijk) sporten hoog in het vaandel dragen.
Na wat speurwerk op internet waren ze ook bij 'Sportfamilie van den Abeele' uitgekomen. Ze vroegen zich af of we tijdens hun live-uitzending met z'n viertjes wilden komen praten over dit onderwerp.
Op zich wel grappig natuurlijk, maar aangezien het programma in de middag wordt opgenomen en uitgezonden, heb ik hen toch even moeten uitleggen dat Zuiddorpe nét niet in de buurt van Hilversum ligt en het daardoor voor ons onmogelijk is om op korte termijn iets te regelen waardoor we op hun verzoek konden ingaan.

Nu heb ik vandaag de uitzending niet kunnen bekijken. Mogelijk komt het een dezer dagen via 'Uitzending Gemist' wel online. Toch eens even spieken wat ze van het programma gemaakt hebben (en of we teleurgesteld of juist blij moeten zijn dat we er niet aan hebben meegewerkt...!).

Hier de presentatoren van het televisieprogramma. Elke dag een andere presentator.


Wat ik wél heb gedaan vandaag, was een vroege intervaltraining. Reeds in de vroege ochtend stond ik op de loopband om het volgende programma te lopen: 6x 500m à 16 km/u, afgewisseld met 6x 500m 10 km/u. Hierdoor liep ik in een half uur een korte maar pittige training over een afstand van 6 km.

zondag 16 oktober 2011

Tijdwinst?

ASCHWIN:

Na gisteren het lichaam weer eens een opkikkertje te hebben gegeven tijdens een dagje sauna en wellness bij Thermae 2000 in Valkenswaard, liep ik vandaag in een volle oktoberzon een trainingsloop van 14 km. Heerlijk ontspannen gelopen met zonnebril en het zweet op het gezicht (zie foto hiernaast, genomen bij thuiskomst). Het oktoberweer blijft verrassen...

En het feit dat ik afgelopen vrijdag mijn bos krullen drastisch heb laten kortwieken bij de kapster, levert me volgens mensen in mijn omgeving zeker de nodige tijdwinst op bij de komende loopwedstrijdjes. Zó'n snel kapsel gaat me zonder twijfel PR's opleveren (zeggen ze...)!

vrijdag 14 oktober 2011

Vol vertrouwen

ASCHWIN:

Het was een tijdje geleden dat ik nog eens een rondje heb opgenomen met Runkeeper. Vandaar, om het weekend in te luiden, een rondje over 9,2 km.


De trainingen en de wedstrijdjes gaan me de laatste 3 weken gemakkelijk af. En dat is een erg lekker gevoel. Op deze manier ga ik met een goed gevoel de winter in en kan ik vol vertrouwen de kilometers per week opvoeren richting december. En af en toe zal ik mijn vorderingen testen in een lokale trimloopwedstrijd.

woensdag 12 oktober 2011

Sportagenda bijgewerkt

ASCHWIN:

Voor de komende periode had ik eigenlijk geen planning meer gemaakt. Op de sportagenda, die je aan de rechterkant van deze website kunt raadplegen, stonden geen grote doelen meer voor 2011 of 2012. Ik had enkel het voornemen om wat lokale loopwedstrijdjes mee te lopen om de conditie te behoudenen en aan de gang te blijven met mijn looptrainingen.

Maar de aankondiging van de nieuwe trail-run 'Trail by the sea' die zal plaatsvinden eind februari 2012 en door het mooie duin- en strandgebied nabij Westenschouwen zal lopen, heeft me getriggerd. Deze natuurloop over 33 km is immers een prachtig doel om voor te trainen de komende winter.
En in de aanloop naar deze wedstrijd zijn dan uiteraard ook nog wat 'tussendoelen' nodig. Ik denk daarbij aan de Jules Unlimited Loop te Breskens half december. Deze strandloop gaat over een afstand van 19 km.
En als laatste 'tussendoel' heb ik dan nog de halve marathon van Cadzand staan, begin februari 2012; tevens het open Zeeuws kampioenschap op deze afstand.

En tja, als je dan toch zo aan het plannen bent (en ik ga er voor het gemak maar even van uit dat bovenstaande doelen gehaald zijn tegen die tijd), dan heb ik op deze manier eigenlijk ook wel een goede voorbereiding in de benen voor een marathon in het voorjaar.
In 2009 liep ik Amsterdam. In 2010 werd het Rotterdam. In 2011 sloeg ik de 42 km-afstand over. Wordt 2012 het jaar van de Marathon van Zeeuws-Vlaanderen? Deze vindt volgend jaar plaats in mei...

Bofkont

ASCHWIN:

De afgelopen drie dagen werden besteed aan een klein feestje vieren (ja, ik ben ondertussen 40 geworden...), werken, studeren en níet aan het sporten. Maar deze avond had ik weer tijd en zin om de loopschoenen aan te trekken en een training van ongeveer 40 minuten uit te voeren. Tijdens deze training voegde ik enkele zogenaamde vaartspelen uit.
Vaartspel is een speelse vorm van intervaltraining. Soms wordt het ook wel fartlek-training genoemd. Je loopt tijdens zo'n training met wisselende snelheden. Je bent niet gebonden aan een vooraf bepaald plan: tijdens de training bepaal je de lengte en zwaarte van de snellere en rustige stukken. Eigenlijk is het ideaal om zo'n training in bijvoorbeeld een duingebied uit te voeren, omdat je dan automatisch deze tempowisselingen krijgt; maar ook in de polder of op de loopband is het natuurlijk goed uit te voeren. Die laatste trainingsplek werd het vanavond voor mij. En het geeft weer eens wat afwisseling in de looptraingen en dat heb ik toch af en toe wel eens nodig...

En weet je waar de titel 'bofkont' op slaat? Op mij!

Want wat een luxe is het om na je training onder de douche te springen en direct daarna te kunnen plaatsnemen op de massagetafel. Gewoon in je eigen huis...!
Linda moet namelijk voor haar opleiding 'sportmassage' de nodige praktijkervaring opdoen, naast de boekenkennis vol Latijnse termen. En ach, ik ben de moeilijkste niet... Ik offer me daar dan natuurlijk graag voor op!
Het gevolg is dat de spieren na de training meteen een goede behandeling krijgen waardoor het herstel vlotter verloopt.

Dan ben je toch een bofkont, of niet?


dinsdag 11 oktober 2011

Foto's Clingse Bosloop

PIEN & ASCHWIN:

We kregen nog wat foto's toegezonden van de Clingse Bosloop. Zoals je ziet: we waren duidelijk van één team. Let vooral op de eerste en de voorlaatste foto in dit bericht: veel gelijkenissen te vinden!

Pien: na 2,5 km

Pien: tijdens laatste 100 m

Aschwin: achterin de kopgroep tijdens eerste km

Aschwin: na 6 km

Aschwin: tijdens de laatste 500 meter

Aschwin: prijsuitreiking 3e plek

zondag 9 oktober 2011

Paardrijdproef F5

PIEN:

Ik heb F5 tweede keer gereden. Eerst dacht ik dat ik het niet had gehaald maar ik heb 210 punten (je moet er 210 hebben om te slagen)! Dus: ik heb het weer gehaald.

Ik moest op Litella rijden en die heeft een wondje aan haar mond. Dus moest ik met een speciaal ding rijden (zie foto 3) dat zorgt dat haar wondje niet open gaat.

Je kunt wel zien dat ik best wel zenuwachtig was! =) (zie foto 1)

Voorbereidingen: haren vast, bloesje recht, jasje goed

Voorbereidingen: het inrijden

Eerste Zeeuwse trailwedstrijd

ASCHWIN:

Voor de komende maanden heb ik eigenlijk geen grote loop- of fietswedstrijden op mijn agenda staan. Wel zal ik als het uitkomt meedoen aan een aantal lokale straat- en veldloopwedstrijden. De komende weken ga ik eens kijken of ik wat leuke evenementen kan uitkiezen voor het volgend jaar.

Eén nieuwe hardloopwedstrijd is me echter al opgevallen: de eerste Zeeuwse trailwedstrijd bij Renesse. Deze zal plaatsvinden in februari 2012 en kent een onverhard parcours over een afstand van 33 km. Mooie uitdaging, toch?

Hieronder het persbericht van de organisatie:


TRAIL BY THE SEA WORDT DE EERSTE ZEEUWSE TRAILRUN

RENESSE - Op 26 februari 2012 staat er in Zeeland dan eindelijk een Trailrun op de loopagenda, met de typisch Zeeuwse naam: 'Trail by the Sea'. Over een afstand van ± 33 kilometer wordt er over een zo goed als geheel onverhard winters parcours gelopen. Ideale omstandigheden voor stoere mannen en vrouwen.
Na het succes van "De halve van Renesse" heeft Stichting Sportpromotion Zeeland  de handdoek opgepakt om tegemoet te komen aan een behoefte onder Zeeuwse atleten om een trailrun te organiseren in onze mooie provincie. Op dit moment zijn ze druk doende om het idee vorm te geven.
Steeds meer hardlopers blijken op zoek te zijn naar lopen met meer uitdaging. Op zoek naar meer beleving, anders dan de massale evenementen over asfalt. Dichter bij de natuur, om de rust te voelen en te ervaren hoe fraai de omgeving is.
Schouwen-Duiveland is in Zeeland, met name de Kop van Schouwen met haar vele landschapswisselingen de ultieme plaats om een zeer gevarieerd parcours voor een trailrun uit te zetten. Het beantwoord goed aan het idee hoe een trail er uit moet zien:
Hardlopen off-road, over smalle paadjes (genaamd trails) en natuurlijke hindernissen zoals bergen (in ons geval de "dutch mountains" in de vorm van pittige duinovergangen, de dito heuvels in het bos van Westenschouwen en voor de kenners onder ons; de beruchte zandverstuivingsheuvels in de "meeuwenkolonie") en de alsmaar veranderende stranden langs de Zeeuwse kust te bedwingen, onder weersomstandigheden die niet te voorspellen zijn. Het kan vriezen of het kan dooien!
De meeste Trailers zijn avontuurlijk ingesteld en vinden hun pad door ze gewoon 'zwervend' in te slaan. Het vinden van een nieuwe route geeft veel voldoening. De organisatoren onderschrijven dit standpunt en gaan bij het uitzetten van de route dan ook uit van een behoorlijk portie "zelfredzaamheid" van de deelnemende Trailer. Uiteraard wordt de avonturier niet zomaar "het bos ingestuurd". Na aankomst staat de Trailer een warme opkikker te wachten.
De start van de eerste "Trail by the Sea" is om 11.00 uur vanaf Camping "Strandpark De Zeeuwse Kust" te Renesse.

zaterdag 8 oktober 2011

Op het podium!

ASCHWIN:

Een week na de halve marathon van Breda liggen de temperaturen meer dan 15 graden lager! Kwam ik in Breda nog kletsnat van het zweet over de streep, vandaag in Clinge was toch vooral de regen die in bakken uit de lucht kwam de reden van een nat pak.

Eerst was Pien aan de beurt voor haar 3 km wedstrijd. Van start tot finish liep ze in de regen, waardoor dit een échte crosswedstrijd werd. De uitslag en eindtijd van Pien weten we nog niet, maar wel kunnen we stellen dat ze heel puik haar wedstrijd heeft gelopen. Als 'kleintje' tussen de volwassenen, stond ze uitermate goed haar mannetje (of moet ik schrijven: 'haar vrouwtje'..?!).
Hieronder zie je haar verkleumd in het startvak staan:



Ook Gijs zou eigenlijk aan de start staan van de 3 km-wedstrijd. Maar onder (goede) sociale druk van zijn volleybalteam, verkoos hij toch maar voor de 3 volleybalwedstrijden die hij deze ochtend in Axel moest spelen. Helaas ging het niet helemaal naar wens: 1x gelijkspel, 2x verloren.

Na Pien opgevangen te hebben en met een kop warme chocolademelk (mét slagroom!) en droge kleren in het caféetje bij de finish te hebben geparkeerd, mocht ik zelf aan de bak tijdens de 7,5 km-wedstrijd.
En dat werd een hele positieve verrassing voor mij. Wie had er immers gedacht dat ik nog eens op het podium terecht zou komen? Ik niet. En zeker niet met het vorderen der jaren. Maar zie hier: net één dag 40 jaar en ik loop tijdens een heerlijke cross- en blubberwedstrijd naar een mooie podiumplek: als 3e geëindigd!
De precieze eindtijd heb ik nog niet, maar ik klokte zelf een paar seconden boven de 30 minuten. Dat zou betekenen dat ik zeker voor een crosswedstrijd met vele korte draaien, diepe plassen, blubber én van start tot finish regen, tóch een mooi gemiddelde van 15 km/u gelopen heb! Maar goed: ik moet de officiële eindtijd nog even afwachten.
Hieronder de foto die Pien van me schoot bij de prijsuitreiking:


Grappig om te zien dat Chris, die als eerste eindigde, moest bukken om onder de parasol te passen. Maar die parasol was érg hard nodig. Nee, niet om ons tegen de zon te beschermen...!

donderdag 6 oktober 2011

Clingse Bosloop

ASCHWIN:

Vanuit het bedrijfsonderdeel 'Hulst in Beweging' ondersteunen we (SWH) atletiekvereniging RKHAV met de jaarlijkse organisatie van de Clingse Bosloop.
Hieronder het programma voor de 4e editie van deze mooie loopwedstrijd die zal plaatsvinden op zaterdag 8 oktober.

  • 9:30 uur: 1,5 km (miniloop: 8 t/m 12 jaar)
  • 9:45 uur: 3 km (prestatieloop)
  • 10:15 uur: 7,5 km (prestatieloop)
  • 11:15 uur: 2 x 1,5 km (duoloop)


Voor nog meer informatie, klik HIER!

woensdag 5 oktober 2011

Goed geluisterd

ASCHWIN:

Twee dagen van algehele rust heb ik mezelf gegeven na de 21 km van afgelopen zondag. Geen trainingen; enkel op maandag ben ik op en neer naar het werk gefietst.

Vandaag heb ik echter weer een korte looptraining uitgevoerd: een niet al te zware piramide-training van ongeveer 25 minuten. Oplopend van 11 km/u naar 15 km/u en weer terug naar 11 km/u. Deze training was bedoeld om een beetje los te lopen én even te testen hoe het voelt voor as. zaterdag om ongeveer een half uurtje te rennen (tijdens de Clingse Bosloop over een afstand van 7,5 km).

Dit traininkje verliep erg gemakkelijk en 'vloog' voorbij. Ik moest de neiging onderdrukken om niet langer dan een 25-tal minuten te lopen...
Maar ik heb vandaag goed naar mezelf geluisterd!


maandag 3 oktober 2011

The day after

ASCHWIN:

Blessures zijn soms wonderlijke dingen... Het vocht is geheel uit mijn linker knie verdwenen, zo lijkt het. Snap jij het nog? Ik niet! Je zou bijna concluderen dat het lopen van een halve marathon goed is om je blessure in het niets te laten oplossen...

Maar ik ga nieuwe problemen niet opzoeken. Vandaar dat ik ook de komende week minimaal zal trainen. Wel ben ik vandaag op mijn fiets naar het werk gereden. Lekker gevoel om met een klein verzetje in de zon op en neer te rijden. Dit komt de knie enkel maar ten goede immers.

Deze foto is nog genomen door de organisatie van de Singelloop tijdens de laatste 500 meter.

De volgende wedstrijd is volgende week zaterdag: de Clingse Bosloop. Een leuke wedstrijd door de mooie Clingse bossen over een afstand van 7,5 km. Ook Gijs en Pien zullen er aan de start verschijnen, maar dan wel op de 3 km-afstand.

zondag 2 oktober 2011

Bredase Singelloop: aangename verrassing!

ASCHWIN:

Ik doe het nooit meer: zulke 'zeur'-blogberichtjes als gisteren schrijven. Want na het lopen van de halve marathon te Breda vandaag, bleek het allemaal veel minder negatief dan ik gisteren schetste.
Laat me het uitleggen...

Ja, ik was op voorhand behoorlijk onzeker over de conditie van mijn linker knie. Zou die zich goed houden tijdens de 21 km?! Laat ik dat maar meteen verklappen: ja, gek genoeg heb ik er gedurende de hele wedstrijd geen moment last van gehad. Niet eens een beetje stijf of stram. Gewoon helemaal niets! Tja.
Dus achteraf gezien heb ik me helemaal voor niets druk gemaakt. En dat ik er niet geheel gerust over was op voorhand, zie je wel aan onderstaande foto. Genomen vlak voordat ik me naar het startvak zou begeven terwijl ik mijn hartslagband omdeed.


Het leuke van de wedstrijd vandaag was ook dat ik had afgesproken met mijn Belgische vriend Dirk: leren kennen op vakantie in Zuid-Italië en samen daar onze dagelijkse traininkjes in de heuvels gelopen.
Hieronder zie je ons vóór de start. Voor Dirk zou dit zijn eerste halve marathon worden!


In het startvak besloot ik vlakbij de pacer met eindtijd 1:35 uur te gaan staan. De temperatuur liep zo rond een uur of twee (starttijd) op naar zo'n 28 graden, dus enige voorzichtigheid leek me op zijn plaats.
Maar al na een paar bochten en iets meer dan een kilometer verder, was ik die pacer al kwijt; hij liep ergens achter me, en ik besloot 'm daar dan ook maar te laten. Gewoon lekker rennen en zien hoe het me gedurende de komende kilometers zou afgaan.

Tijdens de eerste kilometer, zwaaiend naar de fotografe

En die kilometers rolden op een gemakkelijke manier onder mijn schoenen door. Na 21 minuten liep ik voorbij het 5 km-punt. Na 42 minuten het 10-km-punt. Na 63 minuten het 15 km-punt. Als dat geen strak schema is, dan weet ik het ook niet meer! 
En kilometer na kilometer verbaasde ik me over het feit dat ik nergens last van kreeg, geen stijfheid of pijn rondom de knie, helemaal niets! En dat gaf de burger moed natuurlijk.
Ik bleef ook maar mensen inhalen. Velen kregen na een uur gelopen te hebben toch een serieuze klap van de hamer. Links en rechts zag ik tempo's van mensen terugvallen. Zelf kon ik mijn snelheid aanhouden en ik begon te hopen op een tijd binnen de anderhalf uur. Dat was immers al weer een tweetal jaren geleden! En dat met dit weer?! Ik kon het eigenlijk niet zo goed geloven...

Pas bij het passeren van het 20 km-punt wist ik dat het me zou gaan lukken om binnen die anderhalf uur te eindigen. Het werd uiteindelijk een eindtijd van 1:29:40 uur. En daar ben ik heeeeeel tevreden mee!
Nog tevredener was ik toen ik de uitslag zag en kon inschatten wat deze eindtijd met deze weersomstandigheden waard was: 10e plaats bij de recreantenlopers (van de 756 deelnemers)! Om een beeld te krijgen wat deze tijd gedaan zou hebben bij de wedstrijdlopers, die streden om het Nederlands Kampioenschap op de halve marathon, heb ik mijn tijd 'in hun uitslag' geplaatst. En wat schetst mijn verbazing: ik zou hiermee in mijn leeftijdscategorie op een hele mooie 13e plek geëindigd zijn!

Ondertussen was Dirk natuurlijk ook aan zijn heldendaad bezig: het voltooien van zijn eerste halve marathon. Hij eindigde in een eindtijd van 2:04:57 uur (540e plaats). En hoe zie je er dan uit ná de finish? Zo:


Na het nodige water, de sportdrankjes en de cola's om het verloren vocht aan te vullen was het dan toch echt tijd voor een welverdiend Bredaas pilsje: proost!


Hieronder zie je mijn officiële wedstrijdgegevens, en -uitslag:


Foto van de laatste meters



zaterdag 1 oktober 2011

Geen idee

ASCHWIN:

Ik heb er een hekel aan om van tevoren aan een wedstrijd aan te komen met (mogelijke) excuses. Vaak zijn dat een beetje smoesjes om je al vooraf in te dekken voor eventuele tegenvallende resultaten.
Maar dit berichtje neigt eigenlijk wel een beetje naar een dergelijk excuus op voorhand....

Het zit namelijk zo:
Zoals gezegd heb ik de afgelopen week last van vocht in mijn linker knie. Mijn hoop dat die zou verdwijnen tijdens een weekje rustig aan doen bleek iets te ijdel. Nu, een dag voor de halve marathon in Breda, is er nog steeds een 'kussentje' vocht te vinden op mijn linker knieschijf.
Tijdens de paar traininkjes van afgelopen week heb ik gemerkt dat ik in het begin zonder pijn of last kan lopen. Maar na een half uur à drie kwartier ontstaat er een stram en stijf gevoel rondom heel mijn knie. Het lopen verloopt hierdoor veel minder soepel. De grote vraag is natuurlijk wat dat gaat opleveren ná drie kwartier. Laat staan richting anderhalf uur...

Dus wat is verstandig voor morgen?? De Singelloop annuleren wil ik niet. Dus ik zal zeker van start gaan op de 21 km. Maar hoe zal het me vergaan? Ik zal de eerste 7,5/10 km op een gereserveerd tempo lopen om daarna te besluiten hoe verder te lopen: óf versnellen (bij een goed gevoel in de knie) óf vasthouden aan dit gereserveerde tempo (bij klachten aan de knie) en op een zo lekker mogelijke manier richting finish rennen.

Wat het ook wordt morgen: ik heb er toch écht wel zin in. Zeker met dit zomerse weer. Het lijkt me weer heerlijk om die halve marathon in en rondom 'mijn' oude binnenstad te lopen.

En daarna? In het zonnetje op één van de vele terrasjes een lekker drankje en een heerlijk hapje eten! Zo doet een Bourgondische sporter dat in Breda!