donderdag 29 september 2011

De knie wil nie...

ASCHWIN:

Ik heb me deze week rustig gehouden, zoals voorgenomen. Dinsdag en woensdag waren rustdagen. Deze avond op een heel rustig tempo een kilometer of 8 à 9 gelopen met collega Michiel. Ging prima.

Alleen maak ik me ondertussen toch wel een beetje zorgen om mijn linker knie. Zoals gezegd: ik heb er geen pijn aan, maar na een half uur ga ik toch een bepaalde stijfheid voelen. Ik kan dan nog wel gewoon doorlopen, maar ik voel dat het niet helemaal is zoals het hoort.
Het beetje vocht dat op mijn knieschijf is waar te nemen is ook niet verdwenen tijdens de afgelopen twee rustdagen. Nu, na de training van vanavond is het niet verergerd, maar nog wel aanwezig...

Na zondag las ik dan ook een rustige loopperiode in. Knietje moet het dus nog even volhouden!

Het zijn de aangegeven punten op deze tekening waar mijn 'zwakke' punten te vinden zijn. Typische lopers-blessures natuurlijk, maar ja. De heup heeft zich overigens al lange tijd goed gehouden. Maar de knie daarentegen laat zo af en toe van zich horen.

Bang dat hij vergeten wordt zeker...!?

dinsdag 27 september 2011

Niet alleen

ASCHWIN:

Eén ding staat vast: ik ben niet de enige deelnemer aan de Bredase Singelloop van zondag 2 oktober. Na voorinschrijving kreeg ik vandaag dít borstnummer thuisgestuurd...!


Toch sympathiek: je bent blijkbaar als deelnemer niet enkel een nummer voor de organisatie...

maandag 26 september 2011

Met de rem erop

ASCHWIN:

Dit wordt een sportweekje 'met de rem erop'. Ik heb er de laatste tijd zoveel plezier in om (bijna) dagelijks te sporten, dat het me moeite kost om deze week mezelf in acht te nemen met het oog op de halve marathon van as. zondag te Breda.
Het wordt enkel wat korter trainingswerk deze week. Vandaag zag dat er als volgt uit: 6x 500m 15 km/u en tussendoor 6x 500m 10 km/u. Na 25 minuten zat deze korte maar intensieve training er dan ook op.

Tevens Linda's voorbeeld gevolgd door wederom op de fiets naar mijn werk te fietsen. Pikte ik toch ook weer 28 km mee...

zondag 25 september 2011

Nieuw begin

LINDA:

Het is weer even geleden dat ik een berichtje op de blog heb geschreven. Met het sporten gaat het nog niet erg vooruit. Ben nu wel aan het proberen wat op te bouwen. Heeeeel langzaam! In ieder geval probeer ik naar mijn werk te fietsen dagelijks. Toch weer 2 keer 13 kilometer per dag. Verder moet ik oefeningen doen om mijn linker been weer sterk en actief te maken.Via een collega hoorde ik over fietsen scoort. www.fietsenscoort.nl : daar kun je bijhouden hoeveel kilometers je fietst naar je werk of recreatief. Erg leuk en nog voor een goed doel ook.

Verder ben ik begonnen aan een opleiding voor sportmassage: www.ivsopleidingen.nl  Vorige week mijn eerste les gehad. Erg leuk. Nu ga ik dus iedere maandagavond naar Roosendaal. De ene week massage en de andere week theorie. Ik zal dus weer in de boeken moeten duiken. En veel oefenen. Aschwin vindt dit natuurlijk prima.
Vanavond alvast de theorie voorbereid voor morgen.

Rustdagje

ASCHWIN:

Ik had mezelf een rustdagje beloofd vandaag. Niet omdat ik er zo naar uitkeek (want eigenlijk zou ik deze ochtend met Gijs een stuk gaan fietsen op de racefiets), maar eerder uit noodzaak. Mijn linkerknie moet echt even ontzien worden volgens mij. Dus geen extra belastingen meer vóór zondag 2 oktober...

Toch nog wel even lekker kunnen genieten van het mooie weer vandaag door samen met Linda en onze hond Sarah  te wandelen langs de Westerschelde bij Terneuzen. Leverde wel een paar aardige foto's op.







zaterdag 24 september 2011

Laatste keer

ASCHWIN:

Volgende week zondag is de Singelloop te Breda. Daarom was het vandaag eigenlijk de laatste mogelijkheid om nog een wat langere duurloop te lopen. Voor de rest van de komende week hou ik me een beetje op mijn gemak; enkel wat kortere traininkjes, misschien nog één of twee interval-trainingen van minder dan 30 minuten.

Nu liep ik onderstaand rondje van 14,7 km richting Zelzate en terug in een tijd van 1:07:30 uur. Ik vermeldde het al eerder deze week: mijn linker knie begint een beetje moeilijk te doen. Een stram gevoel tijdens de trainingen (een beetje vocht of geïrriteerd kraakbeen?), maar niet pijnlijk. Toch wel een teken aan de wand natuurlijk, waar ik wel iets mee moet. Vandaar dat ik na de halve marathon van volgende week toch wat minder zal gaan hardlopen om zo de knie de kans te geven om te herstellen.


En Gijs heeft vandaag zijn eerste volleybalwedstrijden gespeeld in zijn nieuwe team. Vanuit Zuiddorpe zijn ze richting Vlissingen vertrokken. Mogelijk dat hij er later vandaag nog een berichtje over plaats hier op de weblog.

GIJS:

Ik heb vandaag de eerste wedstrijd van het seizoen gespeeld. We hebben een keer gewonnen en twee keer gelijk gespeeld. We trainen iedere vrijdag in de gymzaal van Koewacht. Dat komt doordat de gymzaal van Zuiddorpe verbouwd wordt.

vrijdag 23 september 2011

Dát was lang geleden

ASCHWIN:

Ten eerste was het erg lang geleden dat ik weer eens op de fiets naar mijn werk was gereden. Vandaar dat dat vandaag dan toch maar weer eens moest gebeuren. Op het gemakje, op de gewone fiets, reed ik 14 km heen en 14 km terug. Het was er een prima weertje voor.

Hierdoor had ik de fietssmaak te pakken. Bij thuiskomst kleedde ik me daarom snel om, pompte de bandjes van mijn wielrenfiets op en vertrok vervolgens voor een wat sneller rondje op de snellere fiets.
Hieronder het rondje. Niet lang, maar wel weer lekker om eens goed door te fietsen. Dát was immers erg lang geleden.

Aangezien ik de laatste week een beetje last heb van het kraakbeen in mijn linker knie (zonder er overigens pijn aan te hebben) leek het me ook verstandig om eens een andere activiteit dan hardlopen in te plannen. Ik fietste daarom vandaag expres op een klein verzetje. Hopelijk heeft dat de knie eerder goed dan kwaad gedaan. Hij moet het nog even volhouden tot volgende week zondag: halve marathon te Breda...
Daarna mag er weer ietsje meer gerust worden, aangezien de wedstrijdafstanden dan ook minder ver worden.

donderdag 22 september 2011

Lekker ritme

ASCHWIN:

Ook vandaag liep ik na mijn werk direct een training over 10 km. Deze keer op de loopband. Op die manier kon ik op een gemakkelijke manier een intervaltraining uitvoeren. Het programma bestond in grove lijnen uit een duurloop over precies 10 km, waarvan 6x 1km werd gelopen in een snelheid van 15 km/u. Tussendoor liet ik het tempo zakken tot 10, 11 of 12 km/u.
Hiernaast de eindgegevens op de display van de loopband.

Gedurende deze training had ik muziek op staan met een heerlijk ritme.
Normaal gezien ben ik niet zo van de hip-hop of rap-muziek. De bands of muzikanten uit dit genre die ik bewonder zijn op één hand te tellen. Zo vond ik in de jaren '80 Public Enemy een bijzondere band, maar waarschijnlijk had dat meer met hun boodschap en act te maken dan met hun muziek.
In de jaren '90 waren daar opeens de Beastie Boys. Heerlijke band, met energieke muziek en dito act.
En zo af en toe hoor ik wel eens een hip-hop-nummer voorbijkomen dat me aanspreekt; maar bij het beluisteren van de hele cd valt dat altijd weer tegen. Dan vind ik het al gauw te veel van het goede.

Tot enkele weken geleden!
Per toeval hoorde ik een single van Kanye West, van zijn cd 'My beautiful dark twisted fantasy'. En na het beluisteren van de hele cd was ik meteen verkocht. En nu, na een aantal luisterbeurten kan ik met zekerheid zeggen dat ik weer een favoriete hip-hop-artiest er bij heb.

En bijkomend voordeel: het is fantastische muziek om je intervaltraining op te lopen!

Van één van zijn nummers van die cd is een film van een half uur gemaakt. De moeite van het kijken waard! Het nummer heet Runaway. Toepasselijk om op hard te lopen, toch? Wil je het nummer zelf horen, spoel dan het clipje even door tot aan de 13 minuten.

woensdag 21 september 2011

Even tussendoor

ASCHWIN:

Nu met de Bredase Singelloop in aantocht (2 oktober as.) moet ik regelmatig terugdenken aan mijn trainingen voor mijn eerste halve marathon daar in Breda. Zo'n 15 jaar geleden zal dat zijn geweest. Ik weet ook nog goed dat ik eigenlijk nooit langer trainde dan 50 à 60 minuten. Dat was toen écht mijn maximaal haalbare trainingstijd. Die 21 km (anderhalf uur) op de wedstrijddag zelf was dan ook enkele jaren achter elkaar telkens weer een hele beleving...! Ik startte altijd met het grote vraagteken of ik de eindstreep wel zou halen. Maar tegelijkertijd ging het altijd goed en liep ik tijden tussen de 1:29:00 en 1:34:00 uur.

Nu loop ik door de tand des tijds eigenlijk niet sneller als toen ik 25 jaar was. Maar het duurvermogen is wel met de loop der jaren verbeterd. Die 21 km als afstand is niet meer het probleem. Ook die trainingen in de voorbereiding gaan me goed af. Neem nou vandaag: ik vloog van hot naar her in verband met werkafspraken. Bij thuiskomst besloot ik voor het avondeten 'nog even tussendoor' 11 km te trainen. Na 55 minuten zat de training erop en pakte ik de draad van de dag weer op (koken, eten etc.). Het koste me eigenlijk amper moeite.

Het omgekeerde van toen lijkt zich nu en de komende jaren te gaan afspelen: de aantal kilometers en de trainings- of wedstrijdduur zijn niet langer het probleem, maar veeleer de snelheid. Met andere woorden: de finish in Breda zal ik zeker halen, maar lukt het me ook nog in een acceptabele tijd? Mijn record staat op 1:26:59 uur. Als ik het dit jaar binnen de 1:30:00 uur haal moet ik tevreden zijn...!

Of ben ik gewoon een mijmerende zeur van (bijna) 40 jaar aan het worden?! (En als dat zo is, dan hoef je het niet te bevestigen hoor!)

maandag 19 september 2011

Relax!

ASCHWIN:

Wat is er beter voor een mens (en een sportief mens in het bijzonder) dan om af en toe eens tijd in te ruimen voor een goed relax-weekend? Niet veel.
Dus daarom togen Linda en ikzelf afgelopen weekend met nog drie andere bevriende stellen naar de Veluwe om ons tegoed te doen aan plezier maken, lekker eten en drinken, een dagje sauna en kunst en natuur. Wat heb je meer nodig...?

Het dagje sauna werd genoten in de Veluwse Bron. Een prachtig welnesscomplex waar je al luierend lekker kunt zweten, prima kunt eten en tot rust kunt komen. Kunst en natuur vonden we een dagje later in Park De Hoge Veluwe. De natuur spreekt voor zich  en de kunst zochten we op in het museum Kröller Müller. En tussendoor werd er vooral veel plezier gemaakt en gefietst (o.a. in de regen, wat dan natuurlijk weer iets minder relaxed was...!).

Een impressie:

Het Jachthuis (met dreigende regenwolken) in Park de Hoge Veluwe

Partners in crime

Het Rietveldhuis in tuin van Kröller-Müller

Eén van de kunstwerken in het Kröller-Müller

Werk van Jan Fabre in de beeldentuin van Kröller-Müller

Alle 8, weerspiegelt in spiegelkunstwerk van Kröller-Müller

We waren allen onder de indruk van dit inmens grote schilderij van Israëls

Zéér relaxed...!

We kunnen er weer tegenaan! Dit jaarlijkse relax-weekend (vorig jaar voor het eerst) houden we er in: vaste prik in september...

En deze avond werden dan uiteindelijk weer de trainingen opgepakt na 3 dagen rust. Ik liep iets meer dan 10 km op een rustig duurlooptempo met tussendoor 3x 1 km in een tempo van 14 km/u. 


donderdag 15 september 2011

Mooie route

ASCHWIN:

Het gebeurt niet zo vaak dat ik in een bos ga trainen. Simpelweg omdat er eigenlijk geen fatsoenlijk bos te vinden is in de directe omgeving van Zuiddorpe.
Maar trainen in het bos is zó heerlijk. Mooie omgeving, zachte loopondergrond, afwisselend parcours etc. Toen ik nog in Breda woonde had ik mijn trainingsronden in het uitgestrekte Mastbos. Het was altijd heerlijk om daar mijn lange duurlopen te doen, maar zeker ook de intervaltrainingen, crossend door de smalle bospaden.

Vandaag liep ik echter toch weer eens mijn training in het bos, en wel het Clingse bos. Samen met mijn collega Michiel die in Clinge woont, liepen we gezamenlijk precies 10 km.


Een drietal rondjes in het bos leverde vele ontmoetingen met andere sporters op. Het is duidelijk dat dit bos een grote aantrekkingskracht heeft op alle lopers en mountainbikers in de omgeving. Eén van deze mtb-ers die we maar liefst drie keer tegenkwamen was Patrick. Volop in training voor de marathon, maar deze avond al crossend op z'n fietsje door de bossen!

dinsdag 13 september 2011

Vroege vogel

ASCHWIN:

Het kost even wat moeite, maar je hebt er wel de hele dag plezier van: 's ochtends lopen. Ook vandaag was ik door studieverplichtingen in de avond, overgeleverd aan een ochtendtraining.

Op de loopband liep ik in 40 minuten onderstaande piramide-training:
  • 5 minuten 10 km/u
  • 5 minuten 12 km/u
  • 5 minuten 13 km/u
  • 5 minuten 14 km/u
  • 5 minuten 15 km/u
  • 5 minuten 16 km/u
  • 5 minuten 12 km/u
  • 5 minuten 10 km/u

Het is een beetje pittige manier van wakker worden, maar toch ook wel weer fijn. Maar: ik ga er geen gewoonte van maken om hiervoor dagelijks mijn wekker te zetten...

maandag 12 september 2011

Een vroegertje

ASCHWIN:

Om er zeker van te zijn dat mijn looptraining van vandaag niet in het water zou vallen door óf te slecht weer vanavond óf geen tijd, besloot ik de ochtend maar te gebruiken om mijn kilometertjes te maken.

Door zo vroeg al 12,5 km te hebben gelopen (waarvan de eerste 3 km aan 11 km/u, de volgende 5,5 km aan 12 km/u en de laatste 3 km aan 14 km/u) begon ik met een goed gevoel aan deze (werk)week. En dat is toch niet gek voor zo'n maandagmorgen...!

Mijn oude kwaaltjes die plots weer opstaken afgelopen zaterdag tijdens mijn lange duurloop bleven gelukkig achterwege. Laten we hopen dat het afgelopen zaterdag 'gewoon niet zo lekker ging' en dat ik het snel weer kan vergeten.

zondag 11 september 2011

Een dagje retro-racen

ASCHWIN:

Eens iets anders dan spierkracht: de paardenkrachten onder de motorkap van oude race-auto's!

Vandaag was ik samen met Linda een hele dag op het race-circuit van Zandvoort, waar er allerlei races werden gehouden met klassieke race-auto's. Het is onvoorstelbaar hoe hard die oude bolides nog rijden en driftend door de bocht gaan!

Hier een paar foto's die in de paddock zijn genomen en ook nog een filmpje van één van de races.






zaterdag 10 september 2011

Mixed feelings

ASCHWIN:

Aan de ene kant ben ik tevreden over mijn looptraining van vandaag, maar aan de andere kant overvielen mij toch een paar minder positieve kwaaltjes.

Het goede nieuws is dat ik vandaag aardig wat kilometertjes heb weggelopen: iets meer dan 20 km. Linda moest in Terneuzen zijn, dus liet ik me met de auto afzetten bij de Scheldedijk nabij het stadhuis. Daar vandaan liep ik over de scheldedijk naar de Griete, vervolgens naar Zaamslag, Axel en via daar naar huis.
Zie onderstaande route (klik voor vergroting en inzicht in de trainingsgegevens):


Het minder goede nieuws is dat ik eigenlijk vanaf de eerste kilometers niet lekker liep. Nu heb ik dat wel vaker als ik pas vertrokken ben, maar meestal verdwijnt dat gevoel na een paar kilometer. Deze keer helaas niet. Ook de weersomstandigheden speelden niet ten gunste mee. Het was warm, benauwd zelfs; en vanaf Terneuzen naar Zuiddorpe had ik een pittig windje tegen.
Na 17 km kreeg ik zelfs last van een oud kwaaltje: stijfheid rondom mijn rechter knie. Daarom heb ik de laatste paar kilometers van deze training érg rustig gelopen/gejogd, om toch maar niets te forceren.

Maar goed. No worries: er zijn immers altijd wel eens van die dagen dat het niet zo lekker gaat. De ervaring leert dat je dan meestal daarna weer een 'sprongetje' maakt in de vooruitgang.

woensdag 7 september 2011

Kort maar krachtig

ASCHWIN:

Het hoeft niet altijd lang te duren om het gevoel te hebben dat je diep gaat tijdens je training. Dat ervaarde ik deze avond.
Vanwege dezelfde reden als eergisteren (te laat op de avond om nog lekker buiten te lopen) zocht ik de loopband weer op voor een intervaltraining.

De training over een afstand van 6 km bestond uit:

  • 4x 4 minuten 16 km/u
  • tussendoor telkens 2 minuten 10 km/u
En vooral die laatste 4 minuten op snelheid 16 km/u vielen me zwaar. Het had er veel mee te maken dat ik het bloedheet kreeg op die loopband. Ik zweette een compleet plasje bij elkaar, maar leek mijn warmte niet goed kwijt te kunnen.
Tijdens het uitlopen herstelde ik echter wel weer erg snel. En nu achteraf heb ik er wel een goed gevoel over. 

Ook Gijs heeft het lopen weer aardig opgepakt. Gisteren liep hij nog een training van 5 km.
Linda pakt het ook weer aardig op. Voorzichtig in verband met de blessures, maar toch gaat het niet onaardig.  In een combinatie van wandelen en joggen liep ze vandaag en eergisteren een half uur; eveneens op de loopband.


Als je niet sport, dan...

ASCHWIN:

Het Duits Olympisch Comité heeft een campagne gelanceerd waarin bekende beelden de hoofdrol spelen. Dit om het sporten bij onze oosterburen te promoten. Wat dacht je hier van:

Het wereldberoemde beeld 'David' van Michelangelo

En hier de versie van het Olympisch Comité
'If you don't move, you get fat'


maandag 5 september 2011

Bijtanken

ASCHWIN:

Soms heb je dat gewoon even nodig: bijtanken.

Na de afgelopen periode waarin ik toch wel veel heb gesport (vooral hardlopen en skeeleren) en waarbij ik bij de trainingen toch voornamelijk de nadruk heb gelegd op het duurvermogen (lees: enkel de langere afstanden), heb ik na de Kreekloop van afgelopen woensdag een kleine pauze ingelast.

Vier dagen werd er helemaal niet gesport en had ik behoefte om het 's avonds niet te laat te maken. Zelfs in het weekend niet. En het vermoeide gevoel in de benen kon op die manier op het gemakje verdwijnen.

Daarnaast kon ik de afgelopen dagen (en vooral in het weekend!) ook op een andere manier eens rustig bijtanken. Ik had namelijk ook heel sterk de behoefte aan.... eten! Ja, het leek werkelijk op een soort van vreetkick. En nee, niet zozeer de gezonde voedingsmiddelen stonden op mijn verlanglijstje. Het werden simpelweg een aantal dagen waarin friet, frikandellen, mosselen, allerlei zoetigheid, koekjes, bier en wijn voorbij kwamen. En dat smaakte!
Eigenlijk ook niet zo vreemd. Want de afgelopen maanden ben ik toch bijna ongemerkt door het sporten enkele kilo's kwijtgeraakt. En het kwijtraken van overtollig gewicht is een goede zaak, maar het moet niet je krachten gaan aantasten. En ik weet dat dat eigenlijk niet aangevuld dient te worden met bovengenoemde voedingsmiddelen; maar het maakt wel dat ik me er ook niet zo druk om maak. Blijkbaar had ik het even nodig.

Nu heb ik vanavond weer een intervaltraininkje van een half uur gelopen; op de loopband, aangezien het al donker aan het worden was toen ik nog moest beginnen aan mijn training.
  • 3x500 meter op 16 km/u
  • 1x1500 meter op 16 km/u
  • tussendoor 10 km/u
  • totaal: 6 km gelopen
En na deze training: een flesje water en een appel! Back to normal...

vrijdag 2 september 2011

donderdag 1 september 2011

Volgende wedstrijd

ASCHWIN:

Eigenlijk had ik als volgende wedstrijd de halve marathon van Gent op mijn programma staan, op 25 september as. Maar bij nader inzien komt die datum me niet zo goed uit; ik zal er dus niet starten.
Wél heb ik me vandaag ingeschreven voor de halve marathon in Breda: de Singelloop. Die vindt plaats op zondag 2 oktober.

Met deze halve marathon is het eigenlijk allemaal begonnen. Toen we nog in Breda woonden ben ik daar samen met een vriend begonnen met regelmatig te gaan hardlopen. We hadden ons het doel gesteld om ook eens mee te lopen met die 21 km-loop in onze eigen stad. Dat leek ons een beter plan dan met een pilsje in de hand bij de vele terrasjes aan de kant te staan toekijken.
Als voorbereiding liepen we enkele wedstrijden in de buurt van Breda. Een 5 km. Een 10 km. En een maand vantevoren nog een mooie 10 E.M. in Baarle-Nassau. Eigenlijk was ik door al die hardlooptrainingen én die voorbereidingswedstrijdjes al verkocht. Na het wielrennen (waar ik toen alweer enkele jaren mee was gestopt als wedstrijdrenner) had ik een nieuwe sport gevonden waarmee enkele dagen in de week zoet kon zijn.
Na die eerste Singelloop volgden er nog meer. Elk jaar probeerde ik die 21 km in Breda te lopen.

Nu is het alweer enkele jaren geleden dat ik in Breda heb meegedaan. Sinds onze verhuizing naar Zuiddorpe (in 2002) liep ik er nog twee keer mee. De laatste keer was 3 jaar geleden. Wél was ik er 2 jaar geleden nog als supporter van Linda. Zij liep toen haar halve marathon-debuut in Breda.

Hieronder een afbeeldinkje van het parcours. Door en omheen het mooie centrum van de stad.


Mogelijk dat ik in september nog wel aan enkele wedstrijdjes in Zeeuws-Vlaanderen mee doe. Nog even spieken op de regionale hardloopkalender.

Uitslag Kreekloop Terneuzen

ASCHWIN:

De uitslag van de Kreekloop van gisteren is reeds op internet gepubliceerd. Je vindt 'm hier: KLIK .

Gijs (3 km):
  • 5e plek
  • Tijd: 0:14:20
  • Gemiddelde snelheid: 12,6 km/u
Pien (3 km):
  • 9e plek
  • Tijd: 0:18:26
  • Gemiddelde snelheid: 9,8 km/u
Aschwin (10 km):
  • 8e plek
  • Tijd: 0:40:45
  • Gemiddelde snelheid: 14,7 km/u
Ik hoorde trouwens dat die 10 km die ik liep geen 10,8 km was (zoals ik aanvankelijk dacht), maar 10,17 km (volgens de gps-gegevens).