zondag 30 januari 2011

We lopen weer!

ASCHWIN:

Toen in november het loopseizoen voor mij was afgelopen, had ik er eigenlijk ook eventjes genoeg van. Het plezier van de trainingen werd eigenlijk in oktober al minder. Dat ik toen nog anderhalve maand heb doorgetraind, had te maken met de Zevenheuvelenloop die eind november plaatsvond.
In de periode van november tot nu, liep ik hooguit nog één keer per week. Gewoon om het een beetje bij te houden. Vandaar ook dat ik plannen maakte voor mooie fietstochten in 2011 en dat ik het inline-skaten heb opgepakt.

Na mijn looptraining van gisteren (12,5 km) was ik deze ochtend van plan om een lange skeelertocht te maken. Maar de fietspaden lagen nog wit bevroren en besloot ik dan ook maar wijs om het er niet op te wagen met die harde kleine wieltjes...
Vandaar dat ik deze namiddag alsnog mijn loopschoenen heb aangetrokken. Wederom liep ik 12,5 km in net iets meer dan een uurtje.
En het ging lekker! Ik merkte dat ik er weer veel meer plezier in had dan zo'n drie maanden geleden. Zo'n rustperiode op hardloopgebied heeft me goed gedaan. Voorzichtig liep ik tijdens de training al een beetje te fantaseren over mogelijk een halve marathon in maart of april... Dus, wie weet. Er komen immers een paar mooie wedstrijdjes langs de komende maanden.

De muziek die me begeleidde tijdens de training was heerlijk rustgevend. Ideaal voor een duurloop. Laatst plaatste ik een video van de Belgische band Amatorski. In dezelfde sferen maakt Marble Sounds (eveneens uit België) ook heerlijke dromerige muziek. Hier hun laatste single mét een erg mooi clipje:

zaterdag 29 januari 2011

Een hele snelle fotograaf

ASCHWIN:

Als je de weblog van een van de snelste Zeeuws-Vlaamse lopers bijhoudt, dan weet je ook dat Edwin de la Ruelle er naast het hardlopen nog een passie op na houdt: fotograferen.
Vandaag kwam hij langs om een familieportretje van ons te maken. Dit was een opdracht voor zijn fotografie-opleiding (familieportretten). Voor ons leverde het een serie mooie fotos op. Waaronder deze (klik erop voor vergroting):


Naast de vermoeiende bezigheid van poseren (not!) werd er vandaag ook nog hardgelopen: een duurloop van 66 minuten (12,7 km). Morgenvroeg staat er nog een inline-skatetocht op het programma van 21 km.

Linda en Gijs zullen er morgen met de mountainbike op uit trekken richting Wachtebeke. Op deze manier wordt het weer eens een ouderwets sportweekendje. Dat mag ook wel weer eens...!

donderdag 27 januari 2011

Na gedane arbeid

ASCHWIN:

De frequentie van de blogberichten is niet hoog te noemen de laatste tijd; ik weet het. Maar als je schilderen van muren en plafonds ook meerekent tot spierversterkende bezigheden, dan is dit berichtje hier misschien wel op zijn plaats.

Want er wordt op het ogenblik flink geschilderd in het nieuwe kantoor. Bij het opstaan vanmorgen merkte ik maar al te goed dat ik gisteravond met het schilderen van het plafond toch een aantal bewegingen heb gemaakt die het lichaam niet gewend is...

Maar: mooi wordt het wel! En net zoals bij sporten in het algemeen: de voldoening na gedane arbeid maakt veel goed!

zaterdag 22 januari 2011

Anders dan voorgenomen

ASCHWIN:

Mijn voornemen om een uitgestippelde skeelertocht van 21 km te maken, heb ik vanwege de regen en (vooral) de natte en glibberige fietspaden, uitgesteld naar een drogere dag. Wel jammer, want ik had een mooi aaneengesloten stuk gevonden met grotendeels het juiste asfalt.

Als alternatief werd er 8,5 km hardgelopen. Lekker in één en hetzelfde rustige duurlooptempo van 11,5 km/u.

Ik vind dat wel fijn eigenlijk: de continue afwisseling tussen hardlopen, skeeleren en fietsen. Heb ik even geen zin in het één, dan blijft er altijd nog keuze uit de twee andere opties over!

donderdag 20 januari 2011

Jongste stayer ooit?

ASCHWIN:

Dit filmpje draaide in de Duitse theaters in de jaren '20 van de vorige eeuw. De jongste stayer en gangmaker ooit?

zondag 16 januari 2011

Test geslaagd

ASCHWIN:

Deze ochtend heb ik voor het eerst de nieuwe skeelers kunnen uittesten. Onderstaande ronde (bij Axel) heb ik geschaatst/geskeelerd, met een lengte van iets meer dan 10 km. Als start, om het gevoel te krijgen, was dit een zeer geslaagde test.


De ondergrond waarop je rijdt is wel van groot belang voor het rijplezier. Er waren stukken bij met licht gebobbeld asfalt en stukken met van dat perfect gladde asfalt. En natuurlijk skeelert het lekkerder op die laatste stroken; je kunt je slag mooi lang maken en het rijdt veel rustiger. De stukken met gebobbeld asfalt geven een constante trilling en de weerstand is uiteraard ook veel groter; hierdoor ben je genoodzaakt om kortere slagen te maken.

Volgende keer toch ook eens kijken hoe lang ik er over doe, om zo mijn snelheid te achterhalen. Want dat viel me wel op: op de goede stukken asfalt, met de lange slagen, bereik je al gauw een hoge snelheid. Alleen dat remmen hè: dat is nog even héél moeilijk...

zaterdag 15 januari 2011

1e prijs!

PIEN:

Ons volleybalteam van De Sterre heeft vandaag tijdens het jeugdtoernooi in Axel de 1e prijs behaald! Alle drie de wedstrijden die we moesten spelen, hebben we gewonnen!

Hier zie je me met de gewonnen beker:

donderdag 13 januari 2011

Het loopt nog niet op rolletjes

ASCHWIN:

Eigenlijk zit ik de laatste tijd te wachten op een mooie dag om een flink stuk te gaan fietsen op de racefiets óf om eindelijk mijn nieuwe skeelers eens goed uit te proberen. Maar...

De weekenden zaten de afgelopen maand eigenlijk vol met allerlei andere zaken; dus van fietsen is nog niet veel gekomen. Maar het is een luxeprobleem, want die andere dingetjes in het weekend zijn ook allemaal leuk of nuttig: uitjes, verbouwinkje, bezoekjes. Ook allemaal nodig!

En het skeeleren wil ik toch echt pas doen als het asfalt droog is. Het is al lastig genoeg, zo in het begin, om de juiste slag weer te pakken te krijgen.

Dus daarom pak ik de laatste tijd toch maar weer terug op het vertrouwde hardlopen! Vandaag ook weer eens op de loopband getraind:
  • 1 km: 10 km/u
  • 4 km: 11 km/u
  • 2 km: 13 km/u
  • 1 km: 14 km/u
De gelopen 8 km vielen me niet tegen. Daar waar ik de eerste paar kilometers nogal stroef liep (ik wou schrijven: '...stroef vooruit kwam...', maar dat is niet echt logisch als je op een loopband loopt...!), ging het na een kwartiertje weer als vanouds en soepel.
Wedstrijdjes ga ik de komende maand zeker niet lopen. Gewoon een beetje bezig blijven en de conditie onderhouden.

En hopelijk snel weer op de wieltjes: kleine (skeelers) of grote (racefiets), dat maakt me niets uit...!

zondag 9 januari 2011

MTB-paradijs

ASCHWIN:

Het was de autorit vanuit Zeeuws-Vlaanderen meer dan waard richting Limburg: het gebied rond Valkenburg is een waar mountainbike-paradijs!

Gijs en ik verbleven een weekend in een hotel te Berg en Terblijt om een paar dagen met onze mountainbike te genieten van de heuvels, bossen en modderpaden. En dat is gelukt! De parcoursen staan prima aangegeven en de zijn meer dan 90% onverhard. De regen van de afgelopen dagen, maakte het extra zwaar en leuk.

Hieronder een filmpje van Gijs tijdens een lange beklimming net buiten Valkenburg. Op de achtergrond zie je het stadje nog liggen.



Uiteindelijk hebben we zaterdag een tocht gemaakt van een dikke vier uur! Gijs was niet kapot te krijgen. Daar waar ik voorstelde om een stuk af te snijden, omdat ik dacht dat het anders te ver zou worden voor hem, wees Gijs resoluut die voorstellen van de hand: Nee, we doen de hele route! Dat lukt ons makkelijk!

Hieronder nog een filmpje van een van de leuke momenten tijdens onze zaterdagrit.



Vanochtend hebben we trouwens ook nog iets leuks gedaan: mountainbiken in de mergelgrotten! In het gangenstelsel van meer dan 70 km (!), reden we achter een gids aan ongeveer een uurtje door de donkere gangen. Indrukwekkend en vreemde ervaring.
Hier zie je Gijs in de gangen:


Al met al een zeer geslaagd en sportief weekend!

donderdag 6 januari 2011

Een juweeltje

ASCHWIN:

Er komt veel mooie muziek uit België de laatste jaren. Eén van mijn favorieten van de laatste tijd is de Gentse band met de mooie naam 'Amatorski'. Ze maken lieve, intieme liedjes.
Hun nieuwste single opent in de videoclip met een oud racefietsje; reden genoeg om de clip hier te tonen:

Roll on!

ASCHWIN:

Als je een beetje deze weblog gevolgd hebt de afgelopen maanden, dan heb je gelezen dat ik me georienteerd heb op veldritfietsjes en skeelers. Na lang wikken en wegen heb ik besloten om nieuwe skeelers aan te schaffen. Het grote voordeel van skeeleren is dat ik deze sport het hele jaar door kan beoefenen: zomer en winter (behalve als het glad is en vriest, maar ja... dan sta ik natuurlijk op het echte ijs!). En de veldritfiets zou ik toch enkel aangeschaft hebben voor de wintermaanden. 's Zomers trek ik er immers het liefst op uit met mijn racefiets.

Het zijn onderstaande Fila's geworden. Model: Vertige 100, met carbon schoentjes en lichtgewicht frame. De extra grote 100 mm wieltjes (de kleinere wieltjes worden vrijwel niet meer gebruikt op de wedstrijdskeelers) zorgen ook voor meer snelheid en rijcomfort.
Het liefst zou ik er meteen op uit trekken, maar ja... 's Avonds is het nog te vroeg donker en komend weekend gaat het helaas ook niet lukken. Want dan gaan Gijs en ik iets anders sportiefs ondernemen.

Vrijdag vertrekken we reeds om een heel weekend in Limburg te gaan mountainbiken. We hebben een hotelletje geboekt tussen Valkenburg en Maastricht en zijn van plan om twee dagen door de heuvels en de blubber (na de regenval van vandaag!) te crossen. Gijs op de nieuwe mountainbike van Linda; ikzelf op mijn good old mtb-tje.

Pas daarna haal ik de skeelers uit de doos en ga ik op zoek naar de gladste fietspaden van Zeeuws-Vlaanderen! Iemand nog tips voor mooie skeelerrondes?

zondag 2 januari 2011

Rise and shine

ASCHWIN:

Na een sport-winterslaapje van een volle maand, ben ik vandaag toch weer wakker geworden met het idee: het wordt weer eens tijd om de sportkleding aan te trekken.
En daar waar de dieren na een dergelijke winterslaap zwaar vermagerd hun holletje weer uitkruipen, is bij mij eigenlijk precies het tegenovergestelde aan de hand. De afgelopen maand zijn er meer calorietjes ingegaan dan verbruikt, met als gevolg dat dit winterslaapje me een paar kilo's extra heeft opgeleverd. Je moet toch in iets van de dieren verschillen, is het niet?

Maar om het lichaam eens goed wakker te schudden, liep ik vandaag op een rustig tempo 10 km. In precies 1 uur.

Vanaf vandaag hebben we het sportievere leven weer opgepakt. Alle hapjes en drankjes zijn immers op...!

En o ja: iedereen een heel gezond en sportief 2011 toegewenst!