zaterdag 29 mei 2010

Spaanse linie

ASCHWIN:

Het was al weer enige tijd geleden, maar vanochtend liep ik weer eens door het mooiste gebied bij ons in de buurt: over de Spaanse Linie. De liniedijken met de (restanten) van de forten en bastions tussen Zuiddorpe en Hulst zijn werkelijk prachtig. Laverend tussen de schapen (en hun uitwerpselen... dat is dan wel weer wat minder aangenaam) heb je uitzicht op het Zeeuws-Vlaamse landschap op zijn mooist.

Na anderhalf uur genietend lopen, met een zonnetje en amper wind, was dit een goede test voor de halve marathon van Roosendaal die eind juni plaatsvindt. Nog een paar weken op deze manier doortrainen en dan komt die loop wel goed. Streven is niet zo zeer om daar mijn PR te verbeteren (1:26 uur), maar in ieder geval binnen de 1:30 uur te eindigen. Een eventuele poging om mijn PR te verbeteren op de halve, bewaar ik voor na de zomervakantie.

Hier een luchtfoto van de Spaanse Linie. Je ziet hier Fort St. Joseph (tussen Zuiddorpe, Axel en Koewacht). De doorgaande route is tussen de bomen door (op de foto van links naar onder toe). Maar ook op de wallen van dit fort kun je lopen. Het vierkante pad (lichtbruin op de foto) bestaat uit schelpjes en is ideaal om een paar rondjes extra mee te pikken op je route en bijvoorbeeld je intervaloefeningen uit te voeren. Ook vandaag liep ik twee extra rondjes (of beter: vierkantjes) op deze plek.

vrijdag 28 mei 2010

Noordzeeroute

ASCHWIN:

Gisteren en vandaag nogal druk gehad met andere dingen dan sporten. Ook een beetje te weinig geslapen. Dus daarom is het wel goed dat ik die afgelopen twee dagen niet ook nog eens flink heb doorgetraind. Ook al is het weekend: toch maar eens op tijd naar bed om wat uurtjes in te halen en op te laden voor de komende dagen.
De planning is in ieder geval om morgenochtend een lange duurloop uit te voeren.

Tevens ben ik nog eens op zoek gegaan naar uitdagende fietstochten voor de komende zomer. En... ik heb in ieder geval mijn zinnen gezet op de Noordzeeroute. Deze tocht loopt van Sluis tot aan Den Helder en is 280 km lang. Overigens denk ik dat ik deze route van noord naar zuid zal volgen.
Hieronder zie je een kaartje met de belangrijkste Landelijke Fietsroutes (LF) die de ANWB heeft bewegwijzerd doorheen het hele land. Links met geel aangegeven zie je de Noordzeeroute.


Als je op internet even rondneust gaat er een wereld voor je open wat betreft mooie (inter)nationale fietstochten. Eerst maar eens in de eigen omgeving de nodige kilometers maken. Dan binnen Nederland eens een meerdaagse tocht inplannen. En wie weet daarna...?

De Noordzeeroute wil ik in ieder geval in twee dagen afleggen op de racefiets. Maar als je meer dan twee dagen op pad gaat, dan is een klein rugzakje misschien niet genoeg. Of wel? Heeft iemand misschien hier ervaring mee? Laat het me weten!

Delta 7

ASCHWIN:

Delta 7 is de fabrikant van deze superlichtgewichte carbon-fietsen (waar je doorheen kunt kijken!). Om alle scepsis weg te nemen, geven ze gewoon ook nog eens een levenslange garantie op hun frames! Naar mijn weten de eerste die carbon op deze manier bewerkt tot fietsframes.




De framestructuur


woensdag 26 mei 2010

Survival

PIEN:

Survival-feestje... omdat ik 10 jaar ben geworden.
Ik had vrienden en vriendinnetjes uitgenodigd om in Nieuwvliet allerlei survival-opdrachten te doen. Ook grote broer Gijs mocht mee.

Belangrijk: eerst heel goed luisteren naar de instructies. Het moest natuurlijk wel veilig!


Daarna kon het echte werk beginnen. Klimmen, klauteren, springen, vallen, glijden etc. Hieronder zoef ik met grote snelheid over kabelbaan van 100 meter lengte.



En daarna natuurlijk loskoppelen voordat een van mijn vriendinnen en vrienden naar beneden kwam glijden. Papa moest wel even helpen om me los te maken...


Hieronder zie je me hier nog eens abseilend vanaf een toren van ongeveer 25 m.



Het was een heel stoer en leuk feestje. Iedereen was hartstikke trots op zichzelf. Ik ook!

dinsdag 25 mei 2010

Trainingsarbeid

ASCHWIN:

De trainingsarbeid van afgelopen dagen was goed.

Zondag 60 minuten hardgelopen, maandag 55 minuten.

Vandaag even weer gefietst. Kort maar krachtig: 35 kilometer volle bak! Eerst vol tegen de wind in en daarna met wind in de rug op volle kracht terug naar huis. Even lekker leeggereden...

maandag 24 mei 2010

Pinksterwedstrijden RKHAV Hulst

ASCHWIN:

In een zonovergoten Hulst vonden vandaag de Pinksterwedstrijden op de atletiekbaan van RKHAV plaats. Deze grootse wedstrijd, met deelnemers van jeugd tot volwassen, nationaal en internationaal, is elk jaar weer een mooi evenement. Natuurlijk helemaal met dit mooie weer op deze tweede pinksterdag.

Gijs en Pien moesten aan de bak vandaag. Ieder slechts op 1 onderdeel, want meer en meer geven ze beiden de voorkeur aan de loopnummers. Hoogspringen, kogelstoten, verspringen etc.: het is aan hen niet besteed blijkbaar.

Eerst Gijs. Hij stond aan de start van 600 meter. Een afstand die hij overigens nog nooit had gelopen. Meestal is het langer, soms wat korter. Maar hij liep lekker. Hij wist zijn krachten goed te verdelen op deze moeilijke afstand en eindigde als vierde. Hieronder de fotoserie (klik op foto voor vergroting).

Na 250 m.

Na 300 m.

De laatste 50 m.

Pien startte een half uurtje na Gijs voor haar 900 m.-wedstrijd. Vrijwel elke wedstrijd loopt Pien op reserve, om dan tijdens de laatste 200 m. flink te versnellen. Op die manier haalt ze dan altijd nog wel een paar lopers voor haar in, waar ze de hele wedstrijd een tiental meter achter heeft gelopen. Dus ook vandaag ging het weer zo. Prima gelopen dus.

Na 150 m.

Na 500 m.

Verbeten trek tijdens de laatste 50 m.

zondag 23 mei 2010

Een dag in juli

ASCHWIN:

Tekenaar Richard Mitchelson maakte voor het wielrentijdschrift Rouleur een strip over een familie die de Tour de France bezoekt. De strip heet One Day in July. Hieronder een drietal tekeningen uit deze strip: de rust van de nacht, het lange wachten tot de doorkomst en dan... zoeffff.... alweer voorbij! En vooral dat derde tekeningetje is natuurlijk schitterend (eenvoudig) getekend.



New Balance 205

ASCHWIN:

New Balance eert de marathonloper Khalid Khannouchi die in 1999 tijdens de Chicago Marathon een wereldrecord liep van 2:05:42 uur (natuurlijk ook op New Balance schoentjes!). Dit doen ze met het op de markt brengen van een nieuw model die dan ook toepasselijk de 205 wordt genoemd.



Relax!

ASCHWIN:

Wat een genot om met dit soort vrije zomerdagen in de ochtend lekker te gaan sporten (60 min. hardlopen) in kort broekje en singletje en dan in de middag naar het strand (zie foto van Pien) te gaan en heerlijk te relaxen!

En dan de dag nog rustiger afsluiten met een heerlijk koud pilsje.

Tjonge, het valt allemaal niet mee...!

Maar goed, morgen staan Gijs en Pien in ieder geval voorzien van een zomers tintje (iets meer rood dan bruin...) aan de start van de baanwedstrijd van RKHAV in Hulst. Pien zal er de 900 m. lopen en Gijs de 600 m.

Pien haar eerste wedstrijd als 10-jarige.

Gisteren vierde ze alvast een feestje met vriend(innet)jes, neef en nichtjes in onze tuin. Aanstaande woensdag zal ze voor haar vrienden van school en paardrijden nog eens een sportief feestje geven: op een heuse survival-baan.

Ook als 10-jarige valt het allemaal niet mee...!

donderdag 20 mei 2010

Pasta-design

ASCHWIN:

Welke duursporter kan er zonder pasta?

Daarom de volgende tip. Als je toch redelijk vaak aan de slag gaat met je pasta, je sausje, je geschaafde kaas: doe het dan in stijl!

De ontwerper Caz Hildebrand heeft met de Londense chef-kok Jacob Kenedy een prachtig en smakelijk boek gemaakt: The Geometry of Pasta. Mooi minimaal vormgegeven hommage aan de perfecte pasta en saus.
Dus laat je inspireren met dit boek en: eet smakelijk!









Opdracht: kilometers in de benen

ASCHWIN:

Als ik in Rotterdam meedoe met die Grand Depart-rit over 120 km dan wil ik die natuurlijk ook wel een beetje op een goed tempo kunnen rijden. Vandaar dat ik mezelf de opdracht heb gegeven om de komende weken naast het lopen en trainen voor de halve marathon in Roosendaal, ook de nodige kilometers op de fiets te maken.

Daarom heb ik vanavond, met dit mooie weer, direct maar de koe bij de horens gevat. Meteen bij thuiskomst na het werk een paar boterhammetjes naar binnen gewerkt en op de fiets vertrokken voor een lange rit. De wind was best stevig en kwam vanuit het noord-westen, dus leek het me zinvol om eerst maar tegen de wind in te fietsen.

Aanvankelijk dacht ik er aan om na een 35 km weer om te keren, maar al fietsende kwam ik steeds dichter bij Breskens uit; dus vatte ik het idee op om in ieder geval naar de kust te rijden en even over de duinen naar het strand en de zee te kijken. Na 45 km kwam ik bij het strand uit naast de veerpont van Breskens naar Vlissingen.
Daarna kon ik aan de heerlijke tocht met wind in de rug terug beginnen!

Met 89,9 km op de teller bij thuiskomst, vond ik dat ik in ieder geval vandaag al keurig aan mijn eigen opdracht heb voldaan.


dinsdag 18 mei 2010

Nieuwe tijdritfiets

ASCHWIN:

Nee, geen (nieuwe) tijdritfiets voor mij, maar voor Armstrong. Hij toonde vandaag de eerste foto ervan op twitter:


Hij was er zelf van onder de indruk...

Vroege looptraining

ASCHWIN:

Nog voordat mijn dag goed en wel begon heb ik deze ochtend op de loopband een vroege looptraining afgewerkt.
  • 1 min.: 10 km/u
  • 9 min.: 12 km/u
  • 4 min.: 13 km/u
  • 6 min.: 12 km/u
  • 4 min.: 14 km/u
  • 6 min.: 12 km/u
  • 4 min.: 15 km/u
  • 6 min.: 12 km/u
  • 4 min.: 14 km/u
  • 6 min.: 12 km/u
  • 4 min.: 13 km/u
  • 5 min.: 12 km/u
  • 1 min.: 10 km/u
Na precies 60 minuten hardlopen kwam ik hiermee uit op een gemiddelde van 12,5 km/u.

Daarna kon de dag beginnen!

maandag 17 mei 2010

Toertocht Grand Depart Rotterdam 2010

ASCHWIN:

Zojuist heb ik me ingeschreven voor de Toertocht Grand Depart Rotterdam 2010, de officiele toertocht van de Tour de France-start te Rotterdam!
Deze toertocht gaat over een afstand van 120 km en zal op 1 juli worden verreden. Vertrek vanaf de Kuip in Rotterdam en aankomst bij Ahoy.

Het wordt een mega-groot peloton, daar in Rotterdam. Ook al kunnen de deelnemers kiezen uit drie verschillende afstanden (met 120 km als maximale afstand), er zullen maar liefst 15.000 deelnemers worden toegelaten voor deze wielertocht die deels door en rondom Rotterdam gaat. De inschrijving is nog niet zo heel erg lang geopend, maar op het moment dat ik dit bericht neerschrijf, staat de teller reeds op 7.492 deelnemers...
De route gaat deels over het proloog-parkoers en deels over het parkoers van de eerste echte etappe.

Meer info volgt later, maar deze zomer rijd ik waarschijnlijk in dit shirtje rond...



Hier de route in vogelvlucht:

zondag 16 mei 2010

Einde van vakantie

ASCHWIN:

Met het lopen van een duurloop van 60 minuten is vandaag het sporten tijdens deze twee weken durende vakantie aan het eind gekomen.
Vanaf morgen gewoon weer netjes aan het werk.

Ik ga deze week ook eens kijken of ik wat trainingsinspiratie kan opdoen in de verschillende trainingsschema's die op internet rondzwerven. Voor de afwisseling heb ik wat nieuwe trainingselementen nodig.

Iemand nog een goed trainingsprogramma (voor de halve marathons die ik dit jaar nog zal lopen) in de aanbieding?

Tevens ook nog eens nadenken over wat andere sportieve doelen later dit jaar.

Wordt vervolgd...

zaterdag 15 mei 2010

De held van vandaag is...

ASCHWIN:

Dat was een mooi middagje Giro kijken vandaag! Wat een helletocht was dat daar in het normaal zo mooie Toscane. De held van vandaag: Cadel Evans. En toch ook wel een beetje Nibali, die volgens mij alle kleuren sneeuw heeft gezien vandaag na zijn val en de daaropvolgende achtervolging. Schade bleef nog redelijk beperkt.

Zomers gevoel

ASCHWIN:

Als ik die halve marathon volgende maand in Roosendaal wil lopen, moet ik natuurlijk ook wel het hardlopen een beetje bijhouden. Dat is deze week redelijk gelukt. Dinsdag een snelle loop van 10 km gedaan, donderdag had ik dus die fietstocht door de Vlaamse Ardennen en gisteren nog maar eens een rustige loop over 9 km afgewerkt. Moest noodgedwongen ook wat rustiger als gevolg van stijve bilspieren van de beklimmingen op de fiets de dag ervoor.
Vandaag een lekkere intervaltraining van 30 minuten gedaan. Afwisselend 2 minuten 11 km/u en 15 km/u.

Om de schwung er in te houden luisterde ik naar de heerlijk opzwepende en vrolijke muziek van het Afrikaanse muzikantencollectief Fools Gold. Afro-pop zoals het hoort. Luister maar eens.

donderdag 13 mei 2010

Kers op de slagroom

ASCHWIN:

Na de fietstocht beloofde ik mezelf een bezoekje te brengen aan het Ronde van Vlaanderen Museum. Maar eerst kon er gedouchd worden! Ja, ja, dat kan niet in ieder museum... Freddy Maertens himself heette me welkom bij binnenkomst (nog in mijn vuile wielrenkloffie) en wees me de weg naar de twee douches die het museum rijk was. Er zijn blijkbaar meer van die figuren zoals ik: eerst fietsen en dan, als kers op de slagroom, een bezoekje aan het museum. Maar dan natuurlijk wel in schone kleerkes, aldus Freddy.

Fris en fruitig bezocht ik eerst de speciale tentoonstelling over het 25-jarig bestaan van de Lotto-ploeg. Hier enkele beelden:

De verschillende outfits door de jaren heen


De tijdritfiets van Cadel Evans tijdens de Tour de France van vorig jaar

Maar om eerlijk te zijn: ik ben nooit zo een Lotto-fan geweest. Ik weet niet wat dat is met die renners. Op een of andere manier zijn het altijd van die zeuren. Vooral na de wedstrijd, als het weer eens niet gelukt is...

Dus werd het tijd om de geschiedenis van de Ronde van Vlaanderen te gaan bekijken. En wat een feest was dat! Prachtige oud fotomateriaal, verweerde koppen, de gebruikte fietsjes.... alles was er te zien. Ook hier weer wat beelden:

Fan-materiaal van een halve eeuw geleden

Dit is toch prachtig?! Rik van Steenbergen na zijn overwinning (in 1944 of 1946?)

Een van de eerste wielertijdschriften van Vlaanderen

De oude shirtjes

Niet zo goed te zien op de foto, maar een oud ros met bidon nog voorop

Karel van Wijnendaele nog eens

Afsluitend bracht ik nog een bezoekje aan de shop van het museum. Veel kleding (leuk vond ik de vele retro-shirtjes die met moderne stoffen zijn gemaakt) en nog meer boeken. Harry, als je dit berichjtje leest: hier moet je zeker eens naar toe! Er staat vast en zeker nog een boek tussen dat je niet hebt...
Zelf kocht ik er nog het boek Van Santander naar Santander - brieven uit het peloton van Peter Winnen. Ik was er al langer naar op zoek, maar kon het niet (meer) vinden. Bij deze alsnog op de kop getikt!

Flandrien-gevoel

ASCHWIN:

Vandaag van begin tot eind bijna continue in de regen gefietst over de vele hellingen van de Ronde van Vlaanderen. En eigenlijk hoort dat ook zo: kou, viezigheid en regen. Dat geeft je dan toch een beetje het gevoel van een Flandrien!

Mijn planning was om een route over 72 km te volgen, maar dat is toch wat langer geworden. Niet dat ik daar nu (met dit weer) zo bewust voor gekozen heb, maar veeleer door de gemiste routebordjes tijdens een paar afdalingen en een verkeerde inschatting van de kaart (die ik vantevoren had gekocht in het Ronde van Vlaanderen Centrum te Oudenaarde, waar ik ook gestart ben). Uiteindelijk stond de kilometerteller bij aankomst op de markt van Oudenaarde op 91 km. Een lekker tochtje dus...

Maar het was de moeite waard! Prachtige vergezichten van het Vlaams-Ardeense landschap, mooie heuvels, akelige kasseistroken die ontzettend slecht liggen (het schijnt dat ze die ook vanwege de Ronde niet willen verbeteren; het hoort erbij...).
Je merkt aan alles dat de Ronde leeft in deze contreien. Overal zie je schilderingen, aanplakbiljetten, vlaggen, namen op de weg, wielrencafe's en monumenten die te maken hebben met de mooiste voorjaarsklassieker die er is. Hier een paar impressies:

Cartoons van wielerhelden langs een beklimming
De Ronde van Vlaanderenstraat en aanduiding naar monument van Van Wijendaele

Het monument van Karel van Wijnendaele.
Karel "Koarle" Van Wijnendaele verbond de wielersport met de Vlaamse ontvoogding. Hij voedde de mythe van de flandrien, de eenvoudige volksjongen die door middel van taaie wilskracht een kampioen kon worden. Van Wijendaele was sportjournalist en wordt gezien als voorvechter van de Vlaamse wielersport.

Muurschildering in Ronse (volgens mij ter ere van het WK)

Een blik achterom bij bovenkomst op de Paterberg (vond ik de mooiste om te rijden)

Toepasselijke gravering in bankje bovenop de Paterberg
(zoals je ziet door mijn fiets die er achter staat, heb ik er dan ook even dankbaar gebruik van gemaakt om wat te eten en te drinken)

Nog een muurschildering van de Ronde

Al van ver zie je hem staan: de kerktoren van Oudenaarde. Het eindpunt!

Ik ga deze route zeker nog eens fietsen, maar dan met iets warmer en beter weer. Hier als laatste nog even een filmpje dat ik maakte tijdens een wat langere klim. Dat de combinatie klimmen en filmen geen handige is, merk je wel aan het eind van het filmpje: het uitzetten ging niet zo vloeiend... (ook al staat de wereld even op zijn kop, ik blijf overeind...)



Later vanavond nog een berichtje over de kers op de slagroom van vandaag: het museum van de Ronde van Vlaanderen met als gastheer: Freddy Maertens himself!