zondag 31 januari 2010

Risico van een hardloopband

ASCHWIN:

Dat er ook risico's zitten aan het gebruik van een loopband, ontdekte Gijs zojuist op YouTube. Dit filmpje zette 'm toch wel aan het denken...

Uitslag enquête

ASCHWIN:

Zoals je wellicht gezien zult hebben had ik de afgelopen maand in de rechterkolom een kleine enquête geplaatst.

'Welke blogberichten interesseren je het meest?', luidde de vraag die beantwoord kon worden. De uitslag van deze kleine enquête staat hieronder:
  • Over hardlopen: 53%
  • Over wielrennen: 0%
  • Over overige sporten: 0%
  • Over gezondheid en voeding: 0%
  • Juist de mix ervan is leuk: 47%
Wetenschappelijk is deze enquête zeker niet te noemen... Slechts 13 bezoekers hebben gestemd!

Maar vandaag is er een nieuwe poll geplaatst. Kijk maar eens en geef je mening.

Vos klasse apart

ASCHWIN:

Daar waar we met het wegvallen van Lars Boom binnen het veldritpeloton bij de mannen geen favorieten meer hebben voor de ereprijzen bij een wereldkampioenschap, blijft Marianne Vos bij de vrouwen haar klasse telkens weer bewijzen.
Vandaag werd ze wereldkampioen bij de dames in Tjechië. En hoe! Hieronder zie je haar laatste paar honderd meters. Derde werd trouwens Daphne van den Brand.



Bij de mannen won de plaatselijke topfavoriet Stybar. Ook al op zo'n indrukwekkende wijze.

Productief trainingsochtendje

ASCHWIN:

Vandaag was het een productieve trainingsochtend in huize van den Abeele. Linda was al vroeg vertrokken voor haar duurloop van 15 km. Voor haar was het alweer enige tijd geleden dat ze een dergelijke afstand had gelopen. Maar het ging haar vrij gemakkelijk af.
Ikzelf vertrok iets later (een beetje moeite met opstaan...) om mijn tweede halve marathonafstand van deze week te lopen. Net zoals afgelopen maandag had ik me voorgenomen om het erg rustig aan te doen qua snelheid. Toch liep ik wel iets sneller dan maandag. Na 1:48 uur kwam ik terug thuis met een gemiddelde hartslag van 141 bpm.

Ik merk dat ik conditioneel wel in orde ben. Mijn lichaam daarentegen laat af en toe wel wat pijntjes en steekjes voelen. Met deze snelheid is het geen probleem en kan ik gewoon lekker doorlopen, maar zodra ik een beetje versnel krijg ik last van de aanhechtingen aan de binnen- en buitenkant van mijn heupgewricht. Vandaar dat ik enige tijd geleden gestart ben met rek- en strekoefeningen voor de heup. Ik hoop dat dit op de lange termijn gaat renderen. Op deze manier zouden de pezen wat moeten worden opgerekt.
Met andere woorden komt het er op neer dat de afstanden van de duurlopen op zich niet zo'n probleem lijken te zijn. Ik zal met name moeten investeren in het stapsgewijs opbouwen van mijn snelheid zonder blessures op te lopen...



zaterdag 30 januari 2010

Loopband

ASCHWIN:

We moeten er nog bijna twee weekjes op wachten, maar de loopband is besteld. Vandaag 'proef-gelopen' bij een leverancier van verschillende loopband-merken en uiteindelijk gekozen voor de Strengthmaster AI680. Een loopband met de mogelijkheden waar we naar op zoek waren. Hier twee foto's. Eén van de loopband in z'n geheel en eentje van het bedieningspanel.




Het is een loopband met veel verschillende trainingsprogramma's erop, een maximumsnelheid van 20 km/u (handig voor de intervaltrainingen) en ook de stijgingspercentages zijn in te stellen (tot 15%).
Ook Gijs heeft op de loopband proefgedraaid en vond het geweldig. De bedoeling is om met name de korte snelheidstrainingen buiten af te wisselen met het lopen op de loopband. De ervaringen lees je nog wel terug op deze blog.

Maar nu moeten we nog even geduld oefenen...


donderdag 28 januari 2010

Barefoot Running

ASCHWIN:

Een paar dagen geleden schreef ik al over barefoot-running. Ik ben nog even verder op zoek gegaan naar informatie.

Zo kwam ik deze interessante foto tegen bij een onderzoek van de Universiteit van Harvard (door professor Liebermann). Je ziet twee Keniaanse kinderen van 12 jaar rennen. Eentje blootvoets (links) en eentje op hardloopschoenen. Wat je hier duidelijk ziet is de wijze van het landen van de voet. Blootvoets land je meer op je voorvoet en met gympen duidelijk op je hiel. De dikte van je zool onder je hiel zorgt ervoor dat het ook comfortabel is om er op te landen. Maar...: het remt ook af en zorgt voor een extra belasting voor je lichaam (door de klap).
Nu blijkt uit onderzoek dat als je op blote voeten loopt, je automatisch meer geneigd bent om op je voorvoet te landen. Voordeel is dat de 'klap' wordt voorkomen (deze doet namelijk te veel pijn als je op blote voeten toch zo blijft lopen, tijdens een langere afstand) en je niet wordt afgeremd door die hiellanding.

Ergo, door die manier van lopen voorkom je extra belasting van je gewrichten en dus ook blessures. Tevens komt het ook je snelheid ten goede!



Tevens kwam ik deze video tegen van Liebermann, de zogenaamde 'Barefoot Professor'. Kijk en luister maar eens naar zijn verhaal.

woensdag 27 januari 2010

Saab gered?

ASCHWIN:

Als fervent Saab-rijder zijn de berichten van de afgelopen dagen toch wel goed nieuws. Het leek immers, zo aan het eind van 2009, dat één voor één de potentiële kopers van het noodlijdende Saab afhaakten en GM zelfs met het bericht naar buiten kwam dat ze de stekker uit het merk zouden trekken.
Maar gisteren was daar plots het bericht dat het Nederlandse merk Spyker (vervaardiger van 40 auto's per jaar) het merk Saab (40.000 auto's per jaar) definitief zal gaan overnemen! Bijna te gek voor woorden, maar wel érg aangenaam. Goliath gered door de dwerg...
Wat gaat de mix van deze twee prachtmerken in de toekomst nog aan mooie auto's opleveren?!

Hier een filmpje over de samensmelting van Spyker en Saab.

dinsdag 26 januari 2010

Oproep: ervaringen met loopband?

ASCHWIN:

Heeft er iemand van jullie ervaring met het trainen op een loopband? Zo ja, zou je dan je ervaringen willen doorgeven? Wat bevalt er goed aan, wat juist niet? Waar moet je op letten bij een eventuele aanschaf (sterkte van de aandrijfmotor, formaat van de loopband)? Welk merk/model bevalt goed, of valt juist tegen?

Laat het me even weten a.u.b.




Alternatieve Elfstedentocht

ASCHWIN:

Terwijl ik dit bericht schrijf, zit ik met een schuin oog naar de live-beelden op de internetsite van de Weissensee te kijken naar de (veelal) Nederlandse schaatsers die aan het finishen zijn tijdens de Alternatieve Elfstedentocht voor toerrijders. Aan de beelden te zien is het een zware versie van deze tocht. Veel sneeuw en wind.
Ook een aantal Zeeuws-Vlamingen trotseert daar op het ogenblik dit barre weer om de schaatstocht over 200 km te volbrengen.


De routekaart op de Weissensee


1.100 deelnemers stonden vanochtend om 7:00 uur in het donker klaar voor de start


Na één ronde op de Weissensee is het al licht geworden

En nu ik deze laatste foto heb geplaatst, hoor ik de speaker zeggen 'Daar komt Mark Broekhoven. Mark Broekhoven uit Vogelwaarde!' En ik zie 'm net nog onder het finishdoek door schaatsen, in z'n eentje, om te beginnen aan z'n laatste ronde van 20 km. Over een uur zal hij dan hopelijk finishen.

(een uurtje later:)
Zojuist is hij gefinisht, samen met Dennis Vlassenrood. Wat een klasse van Mark. Karin kan trots zijn...!
Met een gemiddelde van 18 km/u is hij 10:45 uur onderweg geweest...!


maandag 25 januari 2010

Blijft iets bijzonders

ASCHWIN:

Vaste lezers van dit blog weten dat ik een zwak heb voor BMX. Ik ben er zelf immers als kind jarenlang aan verslingerd geweest, wedstrijden gereden, hele dagen op de crossbaan in het dorp...
Mooi was toch ook dat BMX tijdens de laatste Olympische Zomerspelen een demonstratiesport was. Voor velen een onbekende sport, maar door het spektakel veroverde het toch veel sportharten. Hopelijk over twee jaar een officieel onderdeel van de Zomerspelen. Goed voor Nederland, want 'we' zijn er goed in.

De nieuwe reclame-uitingen van het fietsen(onderdelen)merk Shimano zijn één voor één schitterende plaatjes met BMX(-ers) in de hoofdrol.














Onverwachts een halve marathon

ASCHWIN:

Zomaar een maandag in januari. Het weer is druilerig, somber en het voelt behoorlijk koud aan (0 graden Celcius). Maar... ik was vandaag op tijd terug van mijn werk en heb mijn hardloopschoenen aangetrokken bij thuiskomst om op een rustig tempo een halve marathonafstand af te werken. Met een lage hartslag (gemiddeld 138 bpm) liep ik in 1:48 uur de 21 km. En dat valt me toch zeker niet tegen. Naast het feit dat deze duurlooptraining onverwacht kwam, ben ik het meest tevreden over het uitblijven van mijn gebruikelijke klachtjes van het afgelopen half jaar bij de wat langere duurloopjes. Zowel de rechterheup als ook mijn linker knie lieten zich niet gelden. Niet te vroeg juichen, maar dit biedt toch perspectieven.

En zo draaide deze sombere maandag toch nog uit op een dagje dat eindigt met de zon aan de horizon!


zondag 24 januari 2010

Hardloophype

ASCHWIN:

Er wordt dezer dagen op hardloopsites en -blogs veel geschreven over het lopen op teenschoenen of zelfs op blote voeten. Is er een nieuwe hype aan het ontstaan?

Eerst was er de zogenaamde teenschoen. Een schoen, zoals je hier op de foto ziet, die losse teendelen heeft en je het gevoel geeft alsof je op blote voeten loopt. De teenschoen werd wel al langer gebruikt door vooral kayakers, surfers, klimmers en ook binnen yoga-kringen. Maar nu dus ook steeds meer door lange afstandslopers. De voorstanders beweren dat ze hierdoor veel minder last hebben van de typische hardloopblessures. Tegenstanders waarschuwen voor het feit dat door het ontbreken van enige demping in de schoenen, het juist veel meer tot hardloopblessures zal leiden...


En zoals dat altijd gaat met dit soort dingen: nu zijn er steeds meer fanatiekelingen te vinden die ook geheel blootvoets hun lange afstanden lopen. Bij dit soort hypes zijn dat meestal maar een paar 'die-hards' die er bij zweren. Maar voornamelijk in de VS (waar anders, in dit soort gevallen...) lijkt het nu toch een steeds grotere schare aanhangers te vinden. In vrijwel alle grote steden zijn clinics 'barefoot running' te vinden.

Wel een aardig interview met een 'barefoot runner' heb ik hieronder geplaatst. Ultra-runner Leif Rustvold verteld hoe hij in aanraking is gekomen met barefoot running en wat hem er zo in aanspreekt.



Maar wat je er ook van vindt, je merkt ook bij de grote hardloopschoen-merken een trend naar steeds lichtere, minimalere schoenen. De dempingslaag wordt weer steeds 'dunner' gemaakt. Door moderne technieken kan dat ook steeds beter; dezelfde hoeveelheid demping kan worden bereikt met minder materiaal. Als deze ontwikkeling zich doorzet, dan lopen we over een paar jaar allemaal op superlichte schoentjes met een minimum aan dikte van de zool.

Of hebben we over een paar jaar helemaal geen schoentjes meer nodig? Of hooguit een teenschoentje als je de ondergrond niet helemaal vertrouwd?

Bowlen in België

ASCHWIN:

Vandaag hebben Gijs en Pien gebowld. Aan de techniek mag nog wel wat geschaafd worden... Ook de opstaande randjes aan de zijkant van de baan voorkwamen nogal eens een 'goot-gang'. Maar leuk vonden ze het wel!



Trainen met 'MyAsics'

ASCHWIN:

Zowel Linda als ikzelf trainen nu al meer dan een jaar met de schema's en trainingsprogramma's van Asics op hun trainingswebsite 'www.myasics.nl'. Naast de schema's die persoonlijk voor je gemaakt worden op basis van je niveau, je doelen etc., kun je er ook op een zeer gebruiksvriendelijke manier inzicht houden op je vorderingen, je trainingsronden op Google-earth bekijken etc. Ook het dagelijks/wekelijks bijhouden van je logboek is een goede methode om gemotiveerd te blijven.
Hier zie je Linda haar gegevens invullen direct na haar training van vandaag: 67 minuten duurloop.


Uitslag cross Westdorpe

ASCHWIN:

Bij deze de uitslag van de Finlandcross te Westdorpe. Zoals ik gisteren al schreef, vonden Gijs en Pien het geen gemakkelijke cross. Ook het deelnemersveld was minder groot dan normaal. Hierdoor eindigden ze gisteren achteraan in hun deelnemersveld, maar deden ze wel goede zaken voor het algemeen klassement.

Pien eindigde in haar wedstrijd over 1.100 m op de 6e plek (van de 7 deelnemers). Ze staat nu 5e in het Zeeuwse Crossklassement (van de 13 deelnemers).

Gijs eindigde in zijn wedstrijd over 2.200 m op de 14e plek (van de 15 deelnemers). Hij staat nu 13e in het Zeeuwse Crossklassement (van de 36 deelnemers).

Hier nog enkele (bewerkte) foto's:






Er is nog één cross te gaan in de Zeeuwse Crosscompetitie. En dan wordt het tijd om ons te gaan richten op de baancompetitie.


zaterdag 23 januari 2010

Veldloop Westdorpe

ASCHWIN:

De cross die vandaag in Westdorpe plaatsvond, was een pittige. Volgens Gijs en Pien, die beiden meeliepen in deze wedstrijd die meetelt voor de Zeeuwse Crosscompetitie, was het zelfs de zwaarste cross van dit seizoen. Het parkoers liep grotendeels over het Finland motorcrosscircuit. De grond was érg zompig en drassig (of is dat hetzelfde?), het miezerde en er stond een kil windje.
Uitslag volgt later, maar hier alvast wat foto's. Toevallig staan ze allebei op de foto met een teamgenoot. Pien met Maaike en Gijs met Jordi. Voor vergroting: even op de foto klikken.

Eerst Pien:









En dan Gijs:











30Plus Sportbeurs te Hulst

ASCHWIN:

Van 10:00 tot 13:00 uur vandaag vond de '30Plus Sportbeurs' te Hulst plaats, georganiseerd door mijn collega's van SWH. In de nieuwe sportlocatie van Body Line kon iedereen die geïnteresseerd is in sport, bewegen en gezondheid een kijkje nemen bij de verschillende workshops en de informatiekraampjes. Het was een succes te noemen.
Hier enkele foto's die ik tijdens de beurs genomen heb:











donderdag 21 januari 2010

ChiRunning

ASCHWIN:

De afgelopen week ben ik tijdens het trainen eens begonnen met de technieken van Chi Running. Wat houdt dat in? Het wordt op de websites van instructeurs als volgt omschreven:

De innerlijke focus en souplesse van T’ai Chi worden gecombineerd met de kracht en energie van hardlopen. In ChiRunning worden de beenspieren veel minder zwaar belast dan normaal, waardoor er minder blessurerisico is voor heupen, knieën, schenen, kuiten en achillespezen. Door de nadruk op de juiste lichaamshouding heeft ChiRunning een positief effect op de rest van het dagelijkse leven. ChiRunning maakt gezond sporten zonder blessures mogelijk.

Door in deze basishouding iets naar voren te hellen, breng je als loper het lichaamszwaartepunt voor de voeten. Zodra dat het geval is, neemt de zwaartekracht het over. Dit is de kracht die je uiteindelijk naar voren zal trekken. Het is belangrijk dat bij dit hellen de enkels totaal ontspannen zijn, zodat de hiel niet te vroeg van de grond komt. Het hellen is uit energieoogpunt cruciaal, omdat dit het benutten van de zwaartekracht mogelijk maakt. Ook voor blessurepreventie is het van belang. Door te hellen, landen de voeten niet meer voor de loper op de grond, maar net achter het lichaamszwaartepunt. Daarmee wordt een hiellanding voorkomen. De landing is op de middenvoet. Door landing op de hiel ontstaat er veel belasting op de knieën en schenen. Een voorvoetlanding geeft meer belasting op de kuiten.

De voeten worden aan de achterkant eenvoudigweg opgetild. De hiel komt het eerst van de grond. De tenen volgen ontspannen. Vergelijk het met het afhalen van een postzegel van een rol. Er wordt dus niet afgezet. Dit scheelt veel energieverbruik. Tevens geeft het minder belasting van kuiten en achillespezen. Er wordt gebruik gemaakt van de elastische werking van de hamstrings. Na het optillen maakt de voet een cirkelbeweging om vervolgens te landen achter het lichaamszwaartepunt. De knieën blijven gedurende deze beweging relatief laag. Knieheffen behoort dus niet tot de oefeningen voor ChiRunning, kniebuigen wel.

De armbeweging is van belang voor ritme en balans. Ook dit is een beweging die vanuit ontspanning plaatsvindt. De arm werkt als een pendule: hoe korter de slinger, hoe gemakkelijker (en sneller) hij heen en weer gaat. Daarom is een hoek hebben van ca. 90ºْ ideaal. De armen dienen geen zijwaartse bewegingen te maken. Alles moet erop gericht zijn om een voorwaartse beweging te bewerkstelligen. Goed armgebruik ondersteunt de juiste manier van hardlopen.

Als je het 'naar voren hellen', de 'voeten naar achteren optillen' én de 'voorwaartsgerichte armbewegingen' samenvoegt, krijg je de basis van ChiRunning. Op een instructievideo van een gecertificeerd ChiRunning-trainster, ziet dat er als volgt uit:



Je ziet op de video tevens goed dat ook bij versnelling deze technieken niet worden losgelaten. Wil je harder, dan hel je je bovenlichaam eenvoudigweg iets meer voorover. De zwaartekracht maakt dat je daardoor sneller zult lopen (anders val je immers naar voren...).
Als laatste is van belang dat je passen niet te groot zijn en dat je vasthoudt aan steeds dezelfde frequentie.

Ik heb het overigens nog (lang?) niet helemaal onder de knie. Het valt tegen om je bovenlichaam op een comfortabele manier naar voren te laten hellen. Ik heb de neiging om vooral mijn hoofd naar voren te bewegen. Voor mijn gevoel blijft mijn lichaam toch nog té recht. Ik zou het eigenlijk ook eens moeten laten filmen. Pas dán zie je of je het goed doet.

Eerst nog wat verder oefenen. Ik kom er nog wel op terug in een later blogbericht...

woensdag 20 januari 2010

Retro sportillustraties

ASCHWIN:

Mario Wagner is een Duitse kunstenaar/illustrator die veel werkt met retro-afbeeldingen. Veel beelden uit de jaren '60, de eerste pc's, de Koude Oorlog, maar ook sport komt regelmatig terug.
Hier een paar van zijn sport-werken:








dinsdag 19 januari 2010

Geen tijd? Onzin!

ASCHWIN:

Hoe vaak hoor je mensen niet zeggen dat ze het knap vinden dat je zo veel sport of dat je zelfs een marathon loopt. Ook hoor ik nog wel eens: 'Dat is leuk zeg, zo'n blog...' en weet je wat daarachter dan zo ontzettend vaak volgt? '.... maar daar heb ík geen tijd voor! Anders zou ik het wel doen...'

Totaal onzin natuurlijk, zo'n uitspraak!

We hebben immers allemaal 24 uur in onze dagen zitten. Van die 24 uur slapen we gemiddeld 8 uur. Dus blijft er voor iedereen 16 uur per dag over. Per week heb je dus 7x16 uur tot je beschikking. Dat maakt 112 uur per week. Laten we er dan nog eens vanuit gaan dat je 40 uur per week werkt en zo'n 20 uur per week kwijt bent aan verzorging en overige (huiselijke) verplichtingen waar je niet onderuit kan. Hierdoor hou je aan vrije tijd per week over: 52 uur!
Over die 52 uur heb je de beschikking om te doen of te laten wat je wilt. Maar dan moet je natuurlijk wel keuzes maken. Maak je geen keuzes (en dat is óók een keuze!) dan vliegt deze vrije tijd door je handen en vraag je je achteraf af wat je nu eigenlijk allemaal (niet) gedaan hebt de afgelopen week.

En er zijn zo veel leuke dingen om uit te kiezen. Maar kiezen móet je. Want door niet te kiezen zul je nergens écht aan toe komen.
Als je, zoals de gemiddelde Nederlander (gebleken uit recentelijk onderzoek) 2,3 uur per dag televisie kijkt, heb je dus per week al een hele dag verbruikt! Maar goed, daar kies je dan voor. Als je dat leuk vind, moet je dat natuurlijk doen.

Als je hier een beetje bewust(er) mee omgaat, dan kun je dus heel veel dingen doen in een week. Dingen waar je dan heel bewust voor gekozen hebt, omdat je ze belangrijk genoeg vindt om er andere dingen voor te laten.

Dus... vind je sporten écht zinvol genoeg, dan heeft iedereen de tijd om bijvoorbeeld te trainen voor een marathon. Of dagelijks een blogbericht te schrijven (in 10 minuten schrijf je meer dan een A4-tje vol!). Of een boek te lezen. Of een studie te volgen. Of vrijwilligerswerk te doen. Of.... Eigenlijk alles wat je maar wilt!

Punt!

En daarom deel ik bij deze aan iedereen die dit bericht leest dit (virtuele) t-shirt uit...



maandag 18 januari 2010

Uitslag cross Westenschouwen

ASCHWIN:

Hier de uitslagen van de cross in Westenschouwen van afgelopen zaterdag:

Gijs eindigde als 12e en staat nu in het algemeen klassement van de Zeeuwse crosscompetitie op de 13e plaats (van de 35 deelnemers) in zijn categorie (Jongens D).



Pien eindigde als 7e en staat nu in het algemeen klassement van deze competitie op de 6e plaats (van de 13 deelneemsters) in haar categorie (Meisjes Pupillen A).


zondag 17 januari 2010

Airhockey

ASCHWIN:

Toen we gisteren met vrienden en onze gezamenlijke kinderen uit eten waren geweest, kwamen we onverwacht in een game-hal terecht. De kinderen vlogen van de ene speelkast naar de andere. Hanneke daagde Linda uit voor een potje airhockey, en dat hebben we geweten! Wat een fanatisme ontsproot daar aan de anders zo rustige dames! Ze stopten pas toen alle muntjes er doorheen waren gejaagd...

Wist je dat er ook wedstrijden worden gehouden in airhockey? Na gisteravond heb ik zo'n idee dat deze dames in een dergelijke competitie een hele grote kans maken. Zie hier het bewijs (in een iets te donkere video):

Olympische kansen voor Nederland

ASCHWIN:

Bij medaile-kansen voor Nederland op de Olympische Winterspelen die over een paar weken starten in Canada, wordt eigenlijk al heel snel alleen maar aan de schaatsters gedacht. Maar, wat te denken van de Nederlandse snowboardster Nicolien Sauerbreij. Zij behaalt de ene na de andere podiumplaats bij de wereldbekerwedstrijden snowboarden de laatste tijd, op het onderdeel parallel reuzenslalom. Wordt zij de Nederlandse held van de winterspelen?


Opbouw van de duurtraining

ASCHWIN:

De start van de wekelijkse duurlopen ter voorbereiding van de marathon in april (Rotterdam) is eigenlijk vandaag pas voor mij begonnen. Eigenlijk startte mijn schema op 1 januari, maar door de verkoudheid/griep die ik de eerste helft van januari heb ondervonden, heb ik het nu pas aangedurft om een wat langere duurloop in te plannen. Vanmorgen in een heerlijk zonnetje 71 minuten gelopen in een rustig duurlooptempo.
Volgende week staat er een 90 minutenloop op het programma voor het weekend. Op die manier bouwen we het een beetje op. Doordeweeks afgewisseld met wat kortere loopjes, wat intervaltraining en af en toe de een rit op de racefiets.
Met nog 83 dagen te gaan, is nu voor mijn gevoel de voorbereiding voor Rotterdam pas echt begonnen!


En Linda zit overigens ook heel goed op schema. Loopt de laatste tijd zelfs vaker dan ik. Misschien ook voor haar een halve marathon in maart (Axel)?!

Overigens: morgen is ze jarig!

zaterdag 16 januari 2010

Veldloop Westenschouwen

GIJS EN PIEN:

Vandaag hebben we meegedaan aan de veldloop in Westenschouwen (helemaal op Schouwen-Duiveland). Hieronder een paar foto's van onze wedstrijden. De uitslag zetten we later nog wel op de blog, want die hebben we nog niet. Pien was vandaag niet helemaal tevreden over het verloop van de wedstrijd. Gijs was vandaag niet te stuiten en liep als een hazewind door het bos. Voor groter beeld: klik op de foto's.


Start van Pien (geel-blauw met zwarte muts, 4e van rechts)



Pien net ná de start


Pien op weg naar de finish



Gijs 'eenzaam' in het bos


Gijs halverwege



Gijs op weg naar de finish

Ook al was het vandaag ver rijden voor ons naar deze cross, we waren wel met een heleboel clubgenoten van RKHAV uit Hulst gekomen. Hier nog twee foto's van ons vóór de start met club-vriendjes en -vriendinnetjes.









vrijdag 15 januari 2010

Hard fietsen vóór het donker wordt

ASCHWIN:

Wat is de beste manier om eens goed hard te trainen op de racefiets? Vertrekken op het eind van de middag en een route bedenken die je nét kunt halen binnen de tijd dat het nog licht genoeg is om te fietsen. Dus dat heb ik gisteren (noodgedwongen) dan ook gedaan.
Achteraf gezien bleek ik toch nog een kwartier tot een half uur speling te hebben voordat het écht te donker werd om nog veilig te fietsen. Al met al was dit een pittige training die ook weer eens voor de afwissseling met de fiets werd afgewerkt.

Maar het is lastig om tijdens deze periode van het jaar, doordeweeks, na je werk, nog de mogelijkheid te hebben om op de wielrenfiets te stappen. Ik ga toch maar eens op zoek naar zo'n setje met opklik-verlichting. Dat is toch een iets prettigere manier van fietsen aan het eind van de dag...

donderdag 14 januari 2010

Tiger Woods is écht goed

ASCHWIN:

Tiger Woods is de afgelopen periode iets meer in het nieuws geweest vanwege zijn privé-probleempjes en iets minder vanwege zijn sportprestaties. Maar... Woods is écht goed. Nog beter dan ik altijd al dacht. Het bewijs daarvan vind je in dit filmpje.

EA-Games, de maker van de succes-game op de pc en de spelcomputers met Woods in de hoofdrol, heeft in de 2008-uitgave van het spel 'Tiger Woods PGA Tours' een foutje zitten. Woods blijkt namelijk gewoon op het water te kunnen lopen tijdens het spel. Een gamer is daar achter gekomen, heeft het gefilmd en vervolgens op YouTube gezet.
EA-Games heeft deze fout creatief opgepakt, door samen met Woods eveneens een filmpje te maken dat ze vervolgens óók weer op YouTube plaatsten. En dan blijkt pas hoe goed Wood werkelijk is. Hij is toch een beetje de zoon van God, zoals hij dit oplost!

Fietsers aller landen, verenigd u!

ASCHWIN:

Pearl Izumi is een sportmerk dat hier niet zo bekend is. Ze produceren met name hardloop-, fiets- en triathlonkleding. Maar ook al zijn ze niet zo bekend hier in Nederland, ze vallen altijd wel op met hun aparte reclame-uitingen. Wat dacht je van dit reclamefilmpje hieronder. Ik zou er aan willen toevoegen: 'Fietsers aller landen, verenigd u!'

Jonge held

ASCHWIN:

Gisteren heeft Jessica Watson, de Australische zeilster die als 16-jarige het wereldrecord 'jongste zeilster rond de wereld' aan het verbreken is, één van haar spannendste trajecten met goed gevolg afgelegd: Kaap Hoorn (onderste puntje van Z-Amerika). Wat zij doet (en de Nederlandse Laura Dekker nog niet mag doen) is toch wel een sportprestatie van formaat.
Ze is in Australië vertrokken vanuit Sydney op 18 oktober 2009 en is dus nu zo'n 3 maanden solo onderweg. Hier een foto van haar (gisteren) terwijl ze Kaap Hoorn passeert onder barre weersomstandigheden.

Je kunt dagelijks ook haar verrichtingen volgen op haar blog. Hieronder zie je haar aan het woord (met lekker kauwend Australisch accent) terwijl ze in de verte Kaap Hoorn ziet liggen. Voor het eerst sinds maanden weer land in zicht!

woensdag 13 januari 2010

Intervaltraining

ASCHWIN:

Zojuist weer een training afgewerkt. Doordat de wegen op sommige plekken spekglad waren door de versgevallen sneeuw (op de bevroren ondergrond) en weer andere wegen keurig sneeuw- en ijsvrij gemaakt waren, heb ik er noodgedwongen een intervaltraining van gemaakt: daar waar de sneeuw en het ijs lag in een rustig jog-tempo (135-145 bpm) en daar waar het kon flink wedstrijdtempo (tot 175 bpm).
Na een klein half uurtje kwam ik volledig leeggelopen terug thuis. En hoe tegenstrijdig dat misschien ook klinkt: daardoor is de batterij weer goed opgeladen!

Vanilla fietsen

ASCHWIN:

Telkens als ik de afgelopen jaren een fiets zag die ik bijzonder vond, dan valt het me op dat die altijd óf uit Nederland óf uit de Verenigde Staten komt.
Nu kwam ik dit fietsenmerk weer tegen, met handgemaakte frames: 'Vanilla Bicycles' uit de Verenigde Staten. Hier een paar foto's:









Bovenstaande fiets is natuurlijk een hip stadsfietsje. Maar ze hebben zelfs veldritfietsen. Zie hieronder: